Общността на малки агенции за недвижими имоти ще създаде регистър на продадените имоти

Мариан Гяурски и Веселина Стоева, в подкаста "Имот: взет или нает", 25.10.2023 г.

16:50 | 25 октомври 2023
Обновен: 10:11 | 27 октомври 2023
Автор: Георги Месробович

Нова общност, на малките агенции за недвижими имоти, ще подобрява сектора с правила, обучение и обща мрежа. В момента тя е само на територията на град София, като обединява около 15% от всички агенции в града. Обединението е истинският път към регулация на сектора, тъй като брокерите най-добре познават бранша и поставените от тях правила лесно могат да се приобщят към законова уредба, това коментираха Мариан Гяурски и Веселина Стоева в подкаста "Имот: взет или нает" с водеща Снежана Стойчева.

Създадената, от гостите, общност на малките агенции за недвижими имоти има две изисквания за прием: броя на служителите в компанията да не е по-голям от 9 брокери и вторият, по-важен, агенцията да няма оферти предлагани само за частни лица.

Идеята зад общността се формира продължително, като цели да улесни намирането на решения по: оперативни, мениджърски, административни проблеми и ситуации с клиенти. Това се постига чрез сътрудничество между професионалистите в общността. Те се обединяват с брокери от браншовата асоциация, които споделят ценностите и разбиранията им.

Те се опитват да предоставят на услуга, която ще бъде от полза на всички по веригата с покупко-продажба на имоти. Услугата за множество оферти (MLS) ще е само част от това, което те предлагат. Ще има регистър на продадените имоти, като ги категоризира по райони и съдържа пълна информация, за това колко време са били активни обявите и как е варирала цената им до момента на продажба. Цели се да се подобри брокерската услуга за клиентите, които ще се доверяват на цяла общност, а не само на един брокер.

За момента общността е само на територията на град София, което позволява срещи между членовете на живо и лесното планиране на инициативи. Гостите споделиха, че е възможно да се разрасне към други градове, но първо искат да видят колко добре работи в София. Сега те са обединили около 15% от всички агенции в София.

Те планират да проведат програма за обучение на служителите, от всички нива, за да може нивото на служители в сектора да се изравни и да има предвидимост в работата, което ще донесе по-добра услуга за клиентите.

Гяурски смята, че браншът в момента е хаотичен и импулсивен, а само със строги правила може да се промени към организираност. Тези правила трябва да два вида: такива, които агенциите ще трябва да спазват и правила за крайните клиенти.

Стоева обясни, че според данни на НСИ в София за 2021 г., агенциите са малко над 1000, а в сектора над 90% от предприятията са с до 9 служители, а 77% от заетите лица са в тези малки агенции.

Обединението е път към регулация на пазара, тъй като според Гяурски регулацията трябва да се случи отдолу нагоре, защото брокерите най-добре знаят спецификите на бизнеса си и когато те начертаят рамка, то тя е по-лесно интегрирана в законова уредба. Ако предлагането на оферти само на частни лица от брокери е изкоренено, то ефектът ще бъде моментален и бранша ще се издигне на различно ниво, каза гостът.

Стоева заяви, че инвеститорите в имоти чакат и наблюдават пазара, основното търсене на имоти е от купувачи, които искат да покрият своите жилищни нужди. Добрите лихвени проценти и ограниченото предлагане държат цените високи. Жилищата се продават бързо, но често очакванията на купувачи и продавачи са различни и страната с по-нереалистичните, трябва да направи компромис. Според гостите около 70% от покупката на жилища се осъществява с ипотечно кредитиране. Те допълниха, че се очаква увеличение на броят на сделките за последното тримесечие на годината, тъй като такава е тенденцията.

Целия коментар слушайте в подкаста.