Невидимите опасности у дома

Георги Български, финансов анализатор и проект мениджър, в подкаста "Имот: Взет или нает"

13:41 | 19 октомври 2023
Обновен: 13:52 | 19 октомври 2023
Автор: Антоанет Василева

Много от нас не подозират, че в домове ни се крият опасности, които представляват потенциални рискове за нашето здраве. Такива вредители са радонът, гама-фонът, електромагнитният смог, радиация и др. Обследването на тези показатели в дома е решението за преодоляване на проблема, а за важността на тези измервания разказва Георги Български, финансов анализатор и проект мениджър в сферата на финтек решения и преподавател по финанси и инвестиции в подкаста „Имот: Взет или нает“ на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Снежана Стойчева.

Започнах да се интересувам от възможните фактори в дома, които биха представлявали опасност за здравето ни едва когато самият аз търсих жилище. Знаех, че в България все още се използват инертни материали от уранови мини и затова поканихме фирма, която се занимава с изследване на радиация в строителни обекти, да посещава имотите с нас. Така научих за радона – естествен радиоактивен газ, който съществува в природата навсякъде около нас, отделя се от земната кора и в определени концентрации е вреден за хората. Паралелно с това, друг фактор се оказа и влиянието на електромагнитните полета около нас и ефекта им върху здравето ни, разказва Български.

Той изтъква, че освен правната проверка на даден имот имат значение и други фактори, касаещи човешкото здраве.

„Спрямо нашия опит от близо 1000 обследвани имота е, че тези, които имат вкопана и приземна част най-често имат повишена концентрация на радон, но е възможно и да се отделя от строителни материали, които са придобити чрез изкупен способ или инертни материали.“

Специфичното при този газ е, че той няма цвят, мирис и присъства сред нас независимо от човешката дейност, като се образува при разпадането на урана в почвата. Бързо се разпада на радиоактивни частици, които се отлагат по прашинките, носещи се във въздуха и така попадат в белите ни дробове. Важно е да се знае, че радонът е втория по значимост фактор, който предизвиква рак на белия дроб след тютюнопушенето, подчерта още Български.

Радиочестотното замърсяване (електросмог) съпътства навсякъде съвременния човек – ние сме обградени от всякакви устройства, които имат интензивно нейонизиращо облъчване, което влияе върху човешкото тяло. Електромагнитните полета имат физически бариери, но когато ги преминат, минават и през човека. За разлика от йонизиращото лъчение нейонизиращото няма достатъчно енергия, за да атакува клетъчната структура и да я промени. Въпреки това при продължителни излагания на този тип облъчване има негативен ефект върху човешкия организъм. Механизмът, който влияе, се нарича повишаване на оксидативния стрес, посочи Български.

Той уточни, че това се счита за един от факторите, причинители на множество заболявания като мигрена, хронична умора, безсъние, хормонални изменения, фертилни проблеми, повишен риск от рак на гърдата и др.

Български разказва за експеримент, който са провели при сериозен случай на нарушение от страна на мобилен оператор, за да успокоят клиентите си.

„В преобладаващата част от случаите източник на електромагнитния смог сме ние. Хората си вредят повече, отколкото околната електромагнитна среда, предизвикана от външни източници.“

По отношение на влажността в едно помещение е препоръчително тя да бъде между 40-60%.

Други невидими заплахи, за които специалистът разказва са вредните съставки във въздуха, който дишаме – канцерогенни формалдехиди, летливи органични съединения, фини прахови частици, въглероден диоксид.

Ние създадохме платформата property-scan.com, където освен информация за възможните негативни въздействия, може и да се подаде заявка за проверка на място от експерти, която да установи дали има наличие на повишени норми на изброените вредни фактори, посочва Български като възможност за преодоляване на проблема.

По-голямата част от хората се обръщат към обследване след като са придобили даден имот или след наближаване на момента за създаване на семейство. След допитване до последователите на Property-scan в LinkedIn се установява, че около 50% от аудиторията се страхува да разбере, че в домът им съществуват невидими за тях опасности. Това обаче не е терминална диагноза, затова Български обяснява какви са различните мерки, които трябва да предприемем, за да се справим с радона, гама-фона, електромагнитния смог и други рискови фактори в нашия дом, за да живеем в безопасна среда.

Чуйте целия разговор в аудио файла. 

Всички гости на подкаста "Имот: взет или нает" може да чуете тук.