Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ипотечните кредити в България са 3%, а в САЩ 8% - високите лихви идват и у нас

Георги Стоев, съосновател и председател на Trakia tech, в "Светът е бизнес" 20.10.2023 г.

21:05 | 20 октомври 2023
Автор: Георги Месробович

Вдигане на данъците дава сигнал за недостиг на пари в бюджета, а сега е лош момент да има такава липса. Очертава се 2024 г. да е година на дефлация, а чак към края ѝ може да наблюдаваме подобрение. Ипотечните кредити у нас са 3%, а тези в САЩ 8% - високите лихви идват, ако ще си затваряме очите няма да ни предпази от бурята, която идва. Бизнесите в Тракия индустриална зона и региона имат опасения за бизнес средата и бързия ръст на цената на труда, това коментира Георги Стоев, съосновател и председател на Trakia tech, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Стремежа на вдигане на данъците, от страна на законодателите, дава сигнал, че не стигат парите в бюджета, смята Стоев. Той каза, че това е лош момент да има такава липса поради геополитическата ситуация в света и предстоящата дефлационна година. Гостът допълни, че тези по-високи данъци разочароват електората и ще се отрази на изборните резултати на управляващите партии.

„Очевидно е че приходите са под въпрос, има очакване за дефлация, ще има натиск върху ДДС постъпленията или други непреки данъци, възможно е да има съкращение на персонал; спадане на осигурителните плащания.“, каза гостът.

Той смята, че трябва да се предприемат консервативни мерки спрямо този сценарии, които предполагат намаляване на разходите.

Индустриалното производство у нас се свива през последните месеци. В следствие от синдикалния натиск и повишението на минималната работна заплата гостът смята, че това означава повишение на лихвените проценти, които у нас са необичайно ниски в сравнение със света. Ипотечните кредити у нас са около 3%, а тези в САЩ 8%.

„Високите лихви идват, ако ще си затваряме очите няма да ни предпази от бурята, която идва.“

В следващите 6 до 12 месеца гостът прогнозира, че се очертава дефлационна година, от което ще се наблюдава отдръпване на строителния бранш заради високите лихви и при понижаване на инфлацията ще наблюдаваме намаляване на лихвените проценти от страна на банките, каза Стоев. В най-оптимистичния сценарии светът ще трябва да премине през тежка 2024 г., преди да види подобрение, а в лошия такъв ще се наблюдава по-дълго продължение на икономическата ситуация в момента. В най-мрачните прогнози може да се наблюдава комбинация между свиване на икономиката и нарастваща инфлация, каза гостът.

Стоев очаква, промяна на политическите настроения след изборите, тъй като те ще покажат колко подкрепа са изгубили управляващите. Може да се наблюдава отдръпване, на някой политически играч от управлението, допълни той.

„Това ще бъде тежък момент за българската политика и за младото правителство, което управлява с твърде високо самочувствие; за правителство, което върви по толкова тънък лед.“

Опасенията в Тракия икономическа зона са свързани с бизнес средата и твърде бързия ръст на цената на труда. Тази година се отчитат двуцифрени ръстове на заплатите, а при прогнозата за дефлация няма да има достатъчно приходи да поддържат високите заплати, смята гостът.

Чуждите инвестиции не се привлечени ниските възнаграждения в България, смята гостът. Той допълни, че в страни от Централна и Западна Европа има много повече работни места, в някой сектори, от България. Това се дължи на условията за правене на бизнес, близостта до доставчици и пазари, инфраструктура и предвидливостта на конюнктурата, които у нас не са на такова ниво като западните ни съседи. Бизнесът трябва да се чувства спокоен и да не трябва да проучва управляващите и политическата сцена, в държавата, в която искат да инвестират, обясни гостът.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.