Банско и Несебър са хит на пазара на ваканционни имоти при по-високи цени и по-разнообразно търсене

Полина Стойкова, изпълнителен директор и съсобственик на "Bulgarian Properties", в подкаста "Имот: Взет или нает"

19:09 | 6 октомври 2023
Обновен: 11:05 | 19 октомври 2023
Автор: Георги Месробович

Българинът е основният купувач на имотния пазар. Вижда се отдръпване на чужденците, но местното търсене успява да компенсира тази липса. Вижда се целогодишно оживление по морските населени места, а големият интерес към ваканционни курорти в община Несебър като го превръща в четвъртия най-голям имотен пазар, това коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор и съсобственик на "Bulgarian Properties", в подкаста "Имот: Взет или нает" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Снежана Стойчева.

Тази година е по-спокойна за пазара на имоти. Пазарът на ваканционни имоти се възстанови бързо през годините на пандемията, каза Стойкова. Българинът все още е основният купувач, освен в Банско и Слънчев Бряг, където има много чуждестранен интерес. Цените на ваканционните имотите нарастваха по-бързо и от тези в големите градове, достигайки до 30% на някои места, обясни гостът. Тази година се наблюдава нормализиране, но пазарът е активен и има търсене и предлагане, допълни тя.

„Загубихме като че ли интереса на чужденците и все още не успяваме да си го възвърнем; за щастие местното търсене успява да компенсира и да движи пазарите напред“

Морските имоти са по-интересни и там се осъществяват най-много сделки, тъй като са повече на брой от зимните ни курорти, но тази години се вижда сериозно раздвижване в Банско и може да се говори, че е хит на пазара дори и през летните месеци, каза Стойкова. Основният интерес при ваканционните имоти е насочен към вече обзаведени апартаменти на вторичния пазар, а най-честите цени са между 800 и 1000 евро на квадратен метър на вторичния пазар, а за новото строителство средно се предлага между 1000-1300 евро на квадратен метър, разказа гостът. Тя обясни, че ваканционните имоти вече изравняват средните цени на имотите в големите градове. Има огромен интерес към имоти в Несебър и другите курорти в общината, като той се превръща в четвъртия по големина пазар на имоти в страната. Тази година се очаква да е от водещите места по брой сключени сделки, разказа Стойкова.

Опцията за наемане на ваканционно жилище за сезона е била по-рядко срещана, тъй като в някой случаи е било по-изгодно да се закупи такова жилище, но с нарастването на цените на жилищата гостът смята, че ще видим по-честото наемане, а не купуване.

Вижда се оживление на морските курорти целогодишно. Гостът смята, че това се дължи на завръщащи се българи от чужбина, които предпочитат да живеят по морето, както и на украински бежанци, за които брокерите казват, че вече не само наемат, а и купуват жилища по морето. Слънчев бряг е най-големият пример за това, каза Стойкова.

При зимните курорти положението е същото като и на морските ни курорти, а сделките за купуване и наемане се извършват извън сезона, тъй като постоянния прилив на туристи затруднява огледите. Средните цени на имотите в Банско се приближават до тези в Слънчев бряг между 800 и 1000 евро за квадратен метър. Най-скъпият за имоти курорт е Боровец, където средните цени са около 1250 евро на квадратен метър, но там предлагането е много слабо, а най-евтините курорт откъм имоти е Пампорово.

При пазарът на къщи в малки населени места с цел отдих или втори дом гостът каза, че най-често се търси да е в населено място близо до град, за да се ходи през уикенда или за постоянно живеене. Този тип купувачи винаги са присъствали на пазара, обясни гостът.

Ентусиазмът, който се бе появил след пандемията се изпари , а сега по-внимателно преценяват къде и какво да закупят и дали им е по силите, обясни Стойкова. Това води и до най-слабият ръст на цените при селските къщи – до 10%, който ръст е най-малък на имотния пазар, допълни тя.

Целия коментар слушайте в подкаста.