Активен и разнообразен пазар на недвижимите имоти в Гърция

Веселин Маринов, ръководител на българското представителство на Grekodom, в подкаста "Имот: Взет или нает"

17:50 | 11 октомври 2023
Обновен: 17:24 | 13 октомври 2023
Автор: Георги Месробович

Търсенето на имотния пазар в Гърция превишава предлагането, а цените на имотите са в много широк диапазон. Чуждестранните купувачи се насочват предимно към ваканционни жилища, а местните целят да заменят старите си жилища с ново строителство. Най-популярните имоти са в диапазона 100-250 хиляди евро, това коментира Веселин Маринов, ръководител на българското представителство на Grekodom, в подкаста "Имот: Взет или нает" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Снежана Стойчева.

Имотният пазар в Гърция остава много активен и разнообразен, забелязва се нормализация в сравнение с последните две години, но търсенето все още превишава предлагането, обясни Маринов. Има различни стимули като златната виза и данъчните стимули за нови сгради. След кризите в Гърция предлагането превишава търсенето, което причинява спад на цените на имотите, но в кратък срок цените се повишават, а днес наблюдаваме широк диапазон на цените, от които средните са 1800 евро за квадратен метър, заяви гостът. Той обяснява, че широкият диапазон на цените се обяснява със това, че новопостроените имоти в районите, на които има силен интерес, са на много висока цена, а имотите в крайните квартали на големите градове са част от вторичния пазар и се продават на значително по-ниски цени.

Местните купувачи най-често търсят апартаменти в големите градове ново строителство, с които да сменят вече остарелите си жилища, а чуждестранните купувачи най-често правят инвестиция в апартаменти за отдаване под наем, обясни гостът.

Най-популярни са имотите в ценовия диапазон от 100 до 250 хиляди евро. Ваканционните апартаменти се търсят най-много в диапазона до 100 хиляди евро, а ваканционните къщи до 200 хиляди евро, каза гостът. В градските райони има апартаменти: двустайни в диапазон 60-80 хиляди евро, тристайни 70-100 хиляди евро, допълни Маринов. Интересът на българския купувач се запазва както и се запазват популярните райони, в които купуват имоти. Широкият диапазон на цените дава възможност да се намери имот за всеки потенциален купувач. Евтините апартаменти, които могат да се намерят в градските райони в Гърция са апартаменти, които подлежат на ремонт.

Последните две години се наблюдава ръст на сключените сделки за имоти в Гърция. Миналата година след отпадането на пандемичните мерки се наблюдава бум на сделките през лятото. След държавните програми за нови купувачи са одобрени около 5000 заема до 150 хиляди евро, обясни Маринов. След началото на войната в Украйна купувачите леко се отдръпват за кратко, но пазарът се стабилизира бързо. Наблюдава се продажба на имоти от страна на руски граждани, притежаващи имоти в Гърция, каза гостът.

Най-големият риск при покупката на имот в Гърция, след юридическа проверка, е продавачът да не може да осъществи сделката, сподели гостът. Той съветва сделките с имотите да се ръководят от адвокат.

Целия коментар слушайте в подкаста.