Що е то луксозен имот и кой има нужда от него

Невена Стоянова, изпълнителен директор на Luximmo Finest Estates, в подкаста "Имот: взет или нает", 03.11.2023 г.

10:26 | 3 ноември 2023
Обновен: 17:00 | 3 ноември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

 

Луксът при имотите в България остава доста разтегливо понятие, но напоследък наистина се появяват такива, които отговарят на категорията. Освен размер и локация, това включва и качествен дизайн с добре подбрани материали и мебели. Това каза Невена Стоянова, изпълнителен директор на Luximmo Finest Estates, в подкаста "Имот: взет или нает" с водеща Снежана Стойчева.

"Размерът на имота не подлежи на коментар - локациите се променят."

За да бъде един имот луксозен, той трябва да бъде просторен – площта на имота и пространството в отделните помещения са водещите изисквания на купувачите. Техният профил е основно български граждани, предимно на възраст над 40 години. Новото в последните години е по-ниската възраст – 25-30 години и повишените изисквания към използваните в строителството материали, каза Стоянова.

Изгледът от прозорците е нещо, за което клиентите са склонни да направят компромис, особено в големите градове, ако всичко останало в имота отговаря на очакванията им.

В повечето случаи за покупка се използват собствени средства и банково финансиране, с добри нива на лично самоучастие. Повечето луксозни имоти са ново строителство, като сегментът на "трофейни имоти" не е особено развит.

"Тази година беше най-добрата за момента в пазара на високия сегмент, защото се засилиха продажбите на зелено с напредването на строителството на сградите. Хората придобиха доверие. Свидетели сме, може би, на най-добрия момент за появяване на нови и правилно ориентирани проекти - от предлагащи здравословна среда за обитаване, оставящи добър отпечатък върху планетата."

Къде има концентрация на луксозни имоти и какви са новите тенденции при покупката "на зелено" слушайте в подкаста.