В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Данъчните промени на МС е възможно да се отразят на хората с повече от един имот

Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, във "В развитие" 08.11.2023 г.

18:08 | 8 ноември 2023
Обновен: 12:54 | 9 ноември 2023
Автор: Георги Месробович

Купувачите на имотния пазар се интересуват предимно от ново строителство, а след пандемията търсенето на къщи се повиши. Основният двигател на пазара за тази година е ръстът на доходите и ниските равнища на ипотечните лихвени проценти. Много добре се справихме с достъпността, тъй като през тази година, доходите нарастват, цените малко забавиха своето темпо на растеж. Данъчните промени, от страна на Министерски съвет свързани с желанието за повишаване на данъчните оценки, на които се определя годишният данък на имота, може да се отразят на хората, които имат повече от един имот,, това коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, в предаването "В Развитие" с водеща Веселина Спасова.

Не се наблюдава съществена промяна на имотния пазар, новото строителство продължава да се развива, дори и с понякога забавения темп, а купувачите се интересуват предимно от ново строителство, каза Стойкова. След пандемията търсенето на къщи се повиши, като се развиват затворени комплекси от къщи или самостоятелно построени, за което има повишено търсене на парцели около София и в близките селата. Гостът обясни, че всеки, които може да си позволи имот с такава цена се ориентира към къща.

Последните данни сочат, че цените в София за последното тримесечие нарастват с 6% на годишна база, което е забавен темп, но това се дължи на пикът на цените, достигнат в края на 2022 г., обясни гостът. Основния двигател на пазара за тази година е ръста на доходите и ниските равнища на ипотечните лихвени проценти. Ако се приравнят с инфлация, реалният ръст на цените е около нула. В момента в София цената на квадратния метър при сключените сделки е на около 1550 евро, което е същото както в края на миналата година. Пловдив, от своя страна, настига Варна и Бургас и в трите града цените са около 1150-1200 евро за квадрат, обясни Стойкова.

В София към средата на годината един квадратен метър се купува за около 1,1 заплата, което е една от най-високите достъпности, която е имало в столицата. За разлика от това в Пловдив, Варна и Бургас има леко влошаване, там са нужни около 1,3 заплати за 1 квадратен метър, каза гостът. Връзката между лихвените проценти, паричната политика и пазара е директна, тъй като наличието на банково финансиране поддържа стабилността на пазара през тази година. Наблюдава се много купувачи, които купуват дом, а не само инвестират в имот, за инвестиция издръжлива на инфлацията.

„Много добре се справихме и по този показател (достъпността), тъй като през тази година, доходите нарастват, цените малко забавиха своето темпо на растеж.“

Данъчните промени, от страна на МС свързани с желанието за повишаване на данъчните оценки, на които се определя годишният данък на имота, може да се отразят на хората, които имат повече от един имот, но гостът не смята, че би отдръпнало купувачите.

Най-привлекателните квартали в столицата са винаги южните, обясни гостът. Тя допълни, че водещо е къде има възможност за покупка на имот, а това са кварталите с ново строителство като: Банишора, Малинова Долина, Зона Б-18 и Зона Б-5, тъй като новото строителство е с по-добро качество и предлага повече удобства съвместими с модерния начин на живот. В кварталите, които няма толкова ново строителство, се наблюдава липса на предлагане на вторичния пазар, тази тенденция ограничава предлагането, което вдига цените.

Данните от Агенцията по вписванията показват спад на обема на сключените сделки с 5% за София, а в други части на страната с от 10% до 20%, но това е нормално, смята Стойкова, тъй като сравнението е с миналата година, която бе върхова за пазара. Очаква се тази година да е една по-слаба като обем, но съпоставима с миналата.

Гостът очаква по-скоро позитивна 2024 г., но трябва да се следят лихвените проценти от близо, за прогнозиране на пазара, както и може да се наблюдава по-голямо предлагане на вторични пазар, тъй като много хора са купували с инвестиционна цел и е възможно данъците да ги накарат да излязат на пазара.

През тази година наблюдаваме задържане на цените на ваканционните имоти, също така спад в интереса към летните курорти, за сметка на зимните, обясни гостът. Вижда се интерес от Полша, Чехия и Словакия, а цените в курортите достигнаха средните цени в областните градове от 800 до 1000 евро за квадрат и се появи ново строителство в курортите.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.