ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Кога ще има 100% данни за реалните цени на имотите в България?

Деян Спасов, съосновател на „Оцениме.бг“, ИмоТиТе, 17.09.2023 г.

18:05 | 20 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

България все още е далеко от създаването и развитието на пълна база данни за реалните цени на недвижимите имоти. В страните от англосаксонския свят (САЩ, Канада, Великобритания и др.) има много ясно структурирана база данни с всички сделки. Информацията от тази централизирана система се предоставя срещу заплащане до всички компании, които желаят да боравят с нея. Това каза Деян Спасов, съосновател на проптех стартъпа „Оцениме.бг“, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Публичните данни в САЩ позволяват на всеки купувач, продавач или собственик на имот да се сдобие бързо и лесно с информация за скорошните сделки в квартала, в който се интересува. Достатъчно е потребителят да влезе в секцията Recent/Recently home sales на големите имотни портали като Zillow.com и Realtor.com.

Ниската прозрачност на имотния пазар в България е основният проблем, който се опитваме да решим, обясни Деян Спасов.

„В имотните портали е пълно с обяви, част от които са неактуални, дублират се с други, а понякога са умишлено заблуждаващи. Затова решихме да създадем инструменти, които позволят на хората да вземат информирано решение, базирано на данни.“

„Потребителите на нашия сайт могат да опишат произволно жилище и да получат актуална пазарна оценка. Следващата стъпка беше да създадем Имотния агрегатор – единствената платформа в страната, която предоставя информация за крайни цени на сделки с недвижими имоти“, добави гостът.

„Оцениме.бг“ получава данни за сключените сделки от агенции като „Адрес“, „Явлена“, „Имотека“, ЕРА, RE/MAX България и др. Те също осъзнават нуждата от повече прозрачност на пазара и споделят информацията. Към момента имаме събрани данни за над 30 000 сделки с имоти. Най-голямо покритие имаме в София, където всяка пета сделка е в базата ни, каза Деян Спасов.

На местата, където липсва информация за сключени покупко-продажби, компанията използва офертни цени.

„Създали сме алгоритми с машинно самообучение, които елиминират фалшивите обяви, както и офертите с много завишена или занижена цена спрямо средните нива (т.нар. outliers). Но засега е изключително трудно да имаме 100% покритие на сделките с имоти в България, което би ни позволило да не използваме оферти или поне не в такъв мащаб.“

Пълна информация за имотния пазар в България има в службите по вписванията и при нотариусите. „Водили сме разговори да получаваме данни за реалните цени на имотите, но нивото на дигитализация в България не е много високо“, обясни събеседникът. По думите му информацията в Агенцията по вписванията е в груб вид и често не е особено полезна. Освен това много сделки с имоти все още се изповядват на данъчна оценка. Банките пък не винаги разполагат с тази информация, защото за тях водеща е оценката на жилището, а не стойността на сделката.

Преди дни стана ясно, че „Оцениме.бг“ е една от 12-те компании, одобрени за финансиране по процедурата „Подкрепа за иновативни МСП, отличени с Печат за високи постижения“, част от Плана за възстановяване и устойчивост. Дружеството ще получи 2,67 млн. лв.

„С финансирането ще разработим продукт за автоматизация, дигитализация и оптимизация на процесите по кредитиране. Идеята ни е да помагаме на банките и кредитните посредници да обслужват по-качествено клиентите си. Новият проект ще ни позволи да разширим обхвата на услугите, които предоставяме, най-вече в големите европейски страни. Това е и причината да създадем нов бранд – finbryte, с който ще оперираме в бъдеще.“

Печатът за високи постижения (Seal of excellence) се издава от Европейския съвет по иновации (EIC). Получаването му е трудно, защото там се конкурирахме с още 5000 компании, каза Деян Спасов. И добави, че Планът за възстановяване и устойчивост до голяма степен е изравнил възможностите за финансиране на българските компании с такъв печат с тези на европейските. В други страни от ЕС подобни програми за подкрепа на МСП съществуват от 5 години.

„Оцениме.бг“ е пазарен лидер в областта на аналитичните услуги за имотния сектор в България. „Фокусът ни в следващите години ще бъде изместен към пазарите в Централна и Западна Европа, където искаме да репликираме нашия успешен бизнес модел. Погледът ни е към Германия, Англия и Франция. Интерес не липсва - вече разговаряме с потенциални клиенти“, каза още Спасов.

Гостът даде подробности и за бизнес модела на „Оцениме.бг“. Основните клиенти на продуктите и услугите на компанията са три групи: първата са професионалистите в сектора на имотите - агенции, оценители, кредитни консултанти и инвеститори. Втората група са физическите лица – крайните купувачи и продавачи на имоти, които могат да се възползват от Имотния агрегатор, да получат информация за сделки на пазара и така да формират решението си за покупка или продажба.

„Третата група наши клиенти, които са най-големите, са банките и финансовите институции. В последните години работим с ОББ и Банка ДСК, като в рамките на продукта dskhome успяхме да дигитализираме процеса по ипотечно кредитиране в банката.“

Колкото и да е странно, ние успяхме да сключим партньорства с ОББ и с Банка ДСК чрез разговори и комуникация с техните банки-майки. В рамките на програмата за стартъпи на OTP в Унгария още през 2020 г. доказахме бизнес ползите от продуктите ни и едва след това успяхме да ги наложим в дъщерната Банка ДСК, добави Деян Спасов.

Вижте целия разговор във видеото!

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук!