В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Гърция отива на нови избори, ако ПАСОК върнат мандата

Пол Тугуел, Bloomberg Атина, в предаването "В развитие", 23.05.2023 г.

16:30 | 23 май 2023
Обновен: 19:27 | 23 май 2023
Автор: Михаела Кирилова

Дясноцентристката Нова демокрация на премиера Мицотакис е първа, но въпреки това той не успя да направи мнозинство в парламента. Причината да не успее да постигне мнозинство е заради промяната в избирателната система. Той спечели вота с огромна преднина – над 20% пред лидера на лявата Сириза, Алексис Ципрас. Мицотакис спечели надпреварата в почти всички 59 избирателни района. Този резултат е най-добрият от 1974 година насам. Това коментира Пол Тугуел, Bloomberg Атина в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

По закон президентът на Гърция дава мандат на всяка една от трите първи партии, които имат по три дни, за да формират правителство. В понеделник премиерът Мицотакис върна мандата с думите, че няма да състави правителство и се насочва към нови избори. Във вторник лидерът на втората най-голяма партия Сириза също върна мандата и обяви желанието си за нови избори в страната. В сряда третата най-голяма партия ще има възможността за съставяне на правителство, но се очаква ПАСОК да вземе пример от другите две партии и отново да върне мандата. Това ще ускори процеса по насочване на нови избори, които се очакват на 25 юни, каза Тугуел. 

Следващите избори ще се проведат при промяна на изборния закон, която дава на първата партия бонус от 50 места в гръцкия парламент. Така на Мицотакис ще му бъде по-лесно да състави правителство сам без необходимостта от помощ от друга партия.

В понеделник пазарите реагираха много позитивно, заради победата на премиера. Гръцките акции поскъпнаха със 7%, а доходността на 10 годишните гръцки държавни облигации падна. Пазарите очакват победата на Мицотакис, за да може той да продължи с политиките си във фискалната и икономическа част. Именно тези политики са необходими на страната, за да спечели инвестиционен рейтинг в края на годината. Ако рейтингът се подобри, преките чуждестранни инвестиции в страната ще се повишат и икономиката ще се ускори, подчерта Тугуел.

Имаше огромен интерес към вота в неделя, защото той бяха първите по новата политическа система. Изненадата е че Мицотакис се представи много по-добре от очакванията като е само пет места под абсолютно мнозинство. Промяната на закона прави управлението на една партия по-трудно, затова има нужда от коалиция. Тази промяна бе въведена от Алексис Ципрас, когато той беше премиер на Гърция.

Приходите от туризъм и броя на хората, които посещават Гърция вече са малко по-високи от нивата преди пандемията. Може да се очаква икономиката на страната да се разраства още повече заради фондовете от ЕС, които помагат на страните членки да преодолеят последиците от ограниченията.

Кириакос Мицотакис никога не е крил, че иска страната му да има приятелски отношения с Турция. Тя е важен играч в региона на Югоизточна Европа. Очаква се подобрение на отношенията между двете страни, които не винаги са били лесни.

Целият разговор можете да видите във видеото.

Всички гости на предаването " В развитие" можете да гледате тук