В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

RyanAir отчете почти рекорднa печалба

Пазарен коментар на Валъри Тайтел, Bloomberg Лондон 22.05.2023 г.

15:56 | 22 май 2023
Обновен: 16:12 | 22 май 2023
Автор: Михаела Кирилова

Пазарите на акции започнаха седмицата колебливо докато президентът Байдън и председателят на Камарата Кевин Маккарти се готвят да се срещнат в понеделник за тавана на дълга, докато крайният срок за решаване на въпроса наближава.

Фючърсите върху S&P 500 и Nasdaq 100 останаха без промяна в понеделник. Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 1 базисен пункт до 3,65%. Доларът се търгува без промяна спрямо повечето основни валути. Петролът също остана без промяна.

В Европа гръцките пазари бяха светъл лъч след изборите в неделя за парламент и победата на премиера Кирякос Мицотакис, което даде сигнал, че политиките, които инвеститорите харесват, ще продължат. Гръцките акции се повишиха със 7%.

Цените на акциите в Хонконг се повишиха след намесата на президента Байдън за подобряване на отношенията с Китай, а индексът Heng Seng затвори с ръст от 1.2%.

Акциите на RyanAir се повишиха с 2.3% след отчета на компанията, който показа подобрени приходи за първото тримесечие. Компанията отчете почти рекордно висока печалба.

Преди отваряне, акциите на Micron потънаха с 5.8% след като Китай заяви, че продуктите им не отговарят на изискванията на сигурността. Акциите на останалите производители на чипове като Nvidia и Qualcomm също спаднаха.

Акциите на Meta паднаха с 1.5% преди отваряне. Собственикът на Facebook беше засегнат от рекордната глоба от 1,3 млрд. евро от Европейския съюз заради прехвърлянето на данни от САЩ.

По-късно днес ще чуем речта на председателя на Фед - Сейн Луис Джеймс Булърд. Във вторник ще получим множество данни за глобалните PMI. В сряда излизат данните за британските потребителски цени и протоколът на Фед. В четвъртък очакваме повече информация за икономиката на САЩ след появата на данните за БВП на страната. В петък на фокус е индексът на PCE за април, както и данните за стоките с дълготрайна употреба от САЩ.

Повече за движенията на пазарите вижте във видеото.
Всички гости на предаването "В развитие" можете да видите тук.