Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Пазарите в САЩ са изненадващо спокойни и очакват сделка за тавана на дълга

Петко Вълков, началник управление Трежъри ББР, в „Светът е бизнес”, 15.05.2023

21:10 | 15 май 2023
Обновен: 07:59 | 16 май 2023
Автор: Зорница Крушарска

Ако не се стигне до някаква сделка в Америка по отношение на повишаване на тавана на дълга тази седмица, няма да е изненадващо да станем свидетели на известни сътресения на фондовите пазари в САЩ и те в някаква степен да се прехвърлят на пазарите и в Европа. Инвеститорите в САЩ продължават да бъдат изключително внимателни, за да видят дали високите лихви няма да окажат влияние някъде другаде и в сектор, за който все още не са подготвени. Това каза Петко Вълков, началник управление Трежъри ББР, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

„В момента темата не е колко е максималният размер на дълга, който една държава би могла да поддържа – това не е темата. Темата е свързана с бюджетните разходи и бюджетните приходи през следващата година в Америка. ...Пазарите в момента смятат, че въпреки всичко сделка ще има и са изключително спокойни, което за мен е доста изненадващо”, посочи Вълков.

В тази несигурна обстановка доларът поскъпва – нещо, което на първо четене е малко странно, при положение, че се очакват известни сътресения в САЩ. Това може да се интерпретира във връзка с това, че инвеститорите знаят, че проблемите ще бъдат решени, но поради голямата несигурност на пазара предпочитат да инвестират в дългосрочни доларови активи.

По думите на събеседника няма да е изненадващо до края на годината да видим първи понижения на лихвите в САЩ, което към момента Федералният резерв отрича, че може да се случи.

„В момента все още на масата е сценарият за стагфлация – високи цени, които не спадат с темповете, желани от централната банка и много нисък реален растеж, който към края на годината може да стане спад”, отбеляза Вълков.

Що се отнася до реакцията днес след изборите в Турция, събеседникът посочи, че тя донякъде напомня последните избори в САЩ, когато след като Байдън спечели, е имало известно облекчение, че най-накрая нормалността като че ли се завръща в Америка и впоследствие сме станали свидетели на повишение на борсовите индекси.

„В Турция в момента се случва точно обратното  - загуба на доверие от гледна точка на чуждестранните инвеститори, че нормалността ще се завърне. Пазарите отчетоха понижение в сегмента на акциите,  доходността по държавния дълг в долари се повиши, курсът на лирата спрямо долара също отбеляза отстъпление. Като че ли имаше инвеститори, които предварително са заложили на обрат в Турция и смяна на управляващия режим, защото под управлението на Ердоган в последните години видяхме висока инфлация и необичайна парична политика, която се провали”, каза Вълков.

Каква е ситуацията на българския фондов пазар и влияе ли му липсата на редовен кабинет може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.