Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Икономист: Намалението на ДДС за ресторантите и книгите е разумно като временна мярка

Доц. Александър Ганчев, икономист и преподавател по финанси, Бизнес старт, 28.05.2020

10:40 | 28 май 2020

Приветствам мярката за намалението на 9% на ДДС за ресторантьорството и книгоиздаването да бъде до края на 2021 г. Това решение на пръв поглед е нещо хубаво, но трябва да внимаваме с подобни данъчни намаления, особоено в криза. За момента разумът надделя. Това мнение изрази доц. Александър Ганчев, икономист и преподавател по финанси, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"За промени в данъчната система все още не можем да говорим. Когато сме в икономически затруднения, нещата са по един начин, после се връщат в нормалния си ритъм. Решения в условия на криза могат да деформират икономиката".

По думите на доцент Ганчев решението може да се разглежда в два плана - първият е да се остави ликвидност във фирмите от посочените сектори, а другият - много по-реален сценарий според него е, че няма да има спад на цените.

"По-ниската ставка означава, че се вдига маржът на печалба на самия сектор, което ще компенсира щетите по време на пандемията. Намаляване на цените зависи и от еластичността на търсенето", допълни той.

"Данъчното облагане е система и при константно предлагане на публични блага от правителството, загубата на приходите от един данък трябва да бъдат компенсирани с приходи от друг".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.