Борисов: От 1-ви юли ДДС за книгите ще бъде намален

Премиерът заяви във Велинград, че ДДС за книгите ще бъде намален от 20% на 9%

12:40 | 24 май 2020
Обновен: 12:58 | 24 май 2020
Министър-председателят на България Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Министър-председателят на България Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

ДДС за книгите ще бъде намален от 1 юли. Това обяви премиерът Бойко Борисов във Велинград, където посети местни училища. По думите му намалението на ставката за книгите ще бъде понижена от 20 на 9% с промени в законопроекта за ДДС, които се очаква да бъдат прието на второ четене, съобщава Investor.bg.

"Намаляването на ДДС върху книгите ще ги направи по-атрактивни за читателите. По принцип намаляването на този данък увеличава рентабилността на съответното производство. Така че в конкретния случай това е един от двата варианта - или да намалят цените на книгите и да ги направят по-достъпни, или да направят производството или издателството по-рентабилни", допълни го финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БНТ. 

Трябва да отбележим, че това е едно от първите публични изказвания на Горанов по темата. Вече многократно писахме, че той не е привърженик на диференцираните ставки, а преди дни от финансовото министерство изпратиха позиция до Народното събрание, в която посочиха, че намалението на ДДС на 9% за ресторантьорските и кетъринг услугите ще доведе до 150 млн. лв. за година по-малко приходи в хазната. Предложението за книгите се очаква да струва около 13 млн. лв. годишно. 

Междувременно в профила си във фейсбук премиерът написа, че водещ приоритет за управляващите остава образованието и подкрепата за учителите като гаранция за просперитета на държавата. „Защото само за можещия и знаещия човек няма твърде далечни хоризонти. Честит празник“, написа Борисов. 

Припомняме, че временна ставка от 9% за  ресторантьорските и кетъринг услугите, както и за книгите и доставка на книги приеха депутатите минлата седмица на първо четене. От днешните думи на премиера не стана ясно дали намалението на косвения налог за книгите ще бъде временно, както е написано в законопроекта, или ще е за постоянно.

Намалението на ставката по ДДС в средата на годината доведе до ожесточени дебати в пленарната зала. На заседанието не присъства нито един представител от Министерство на финансите, а председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова не взе думата нито веднъж, въпреки че бе в залата. Тя също не е съгласна с намалението на ставките, но към момента отказва да коментира темата пред медиите. Във внесения от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ законопроект нейното име и подпис липсват.

Oще подобни новини четете в Investor.bg.