Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

IT секторът против диференцирано ДДС: Всички бизнеси сме в една лодка

Красимир Стоянов, член на Управителния съвет на БАСКОМ, основател и главен изпълнителен директор на ОРАК ГРУП, Светът е бизнес, 26.05.2020

21:02 | 26 май 2020

Понижаването на данък добавена стойност за ресторантьорите ще доведе до увеличаването на други данъци, което ще намали потреблението на гражданите точно в ресторантите. Това заяви Красимир Стоянов, член на Управителния съвет на Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), основател и главен изпълнителен директор на ОРАК ГРУП, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

“Промяната на макрорамката на бюджета и на икономическите правила би довела до по-голяма нестабилност, отколкото до преки ползи”.  

“Промяната на ДДС за който е да е бранш би довела до вдигане на ставките за останалите браншове”, изтъкна експертът.

“Обедняването на други браншове няма да стимулира потреблението, балансът ще се развали, тези пари няма да бъдат харчени в този бранш".

По думите на Стоянов дебалансът при данъците ще постави компаниите от софтуерния сектор пред избора от фалит или намаляване на заплатите на програмистите.

Гостът коментира и очакванията на IT сектора на фона на пандемията. Той посочи, че компаниите се подготвят за много трудно трето и четвърто тримесечие и ръст през следващата година.

“По теорията на “черния лебед” пазарен лидер става този, който успява да създава най-много възможности”, припомни Стоянов.

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.