Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

АмЧам: Протекционистичните мерки у нас са опит за справяне с чуждата конкуренция

Петър Иванов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара, Светът е бизнес, 27.05.2020

21:03 | 27 май 2020

Текущата ситуация на пазара у нас може да бъде използвана за популистки и протекционистични цели. Правят се опити да се нарушат основните принципи на общия пазар на Европейския съюз. Например - оказа се натиск върху хранителната индустрия да предоставя български стоки като начин за справяне с международната конкуренция. Това е неправилно. Това заяви Петър Иванов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара (АмЧам), в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Оптимизмът ще ни изведе от настоящата ситуация. Виждам тенденция на нарастване на броя наети лица спрямо този на загубилите работата си на седмична база към 24 май", смята той.

"Тази криза няма фундаментална основа - тя е криза на страха, затова спадът бе рязък, без да има проблем с ликвидността. Но тя успя да покаже, че българинът може да бъде дисциплиран".

По темата за диференцираната ставка на ДДС за ресторанти гостът каза, че ефектът от това ще е като домино.

Българският манталитет възприема държавата като враг от времето, преди да се освободим от турско робство, обяснява Петър Иванов.

"Намаляването на ДДС е идея, която дава възможност да преодолеем това", допълва, от друга страна, гостът.

"90% от ивевстициите се правят на места, където има върховенство на закона", каза той по темата за промяната на веригите на доставки.

"Има национализъм на Балканите, но Югоизточна Европа трябва да се обедини като общ пазар".

"Енергийните инвестиции ще се свият с 20%, но трафикът в интернет ще нараства консистентно. Дейта центровете ще бъдат стабилна инвестиция и за енергийния сектор в бъдеще. Много енергия ще се усвоява от дигиталната индустрия, не само от промишлеността", посочи Иванов.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.