Бюджетната комисия прие намаляването на ДДС за ресторантьорите на 9%

Гласуването се случи в отсъствието на Менда Стоянова и Владислав Горанов

17:05 | 20 май 2020
Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News
Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси прие на първо четене промените в Закона за ДДС, според които косвеният налог за ресторантьорите ще бъде намален на 9%, съобщава Investor.bg.

"За" предложението за намаляване на данъка гласуваха 13 депутати. Законопроектът е внесен от Красимир Ципов от ГЕРБ.

Гласуването обаче се случи в отсъствието на председателя на комисията Менда Стоянова, а на заседанието не присъстваше и финансовия министър Владислав Горанов.

Investor.bg припомня, че Стоянова и Горанов са твърдо против намалението на ставките по ДДС, а днес от финансовото министерство изпратиха позиция до Народното събрание, в която обясниха, че загубата за хазната от внесените предложения възлиза на 1,763 млрд. лв. (16,57% от планираните за тази година 10,640 млрд. лв. приходи от ДДС) и за да бъдат компенсирани те общата ставка трябва да се повиши от 20% на 24%.

Другият вариант, който предлагат от МФ, е да бъде повишен данъкът върху печалбата до 17-18%.

Междувременно Правната комисия в парламента отхвърли предложенията на Обединените патриоти и ГЕРБ за промените в Закона за ДДС, съобщи Dnes.bg.

Освен намаляването на ставката от 20 на 9 на сто за ресторантьорите и книгите, в общото предложение на ГЕРБ и Обединените патриоти са и текстовете за ваучери в туризма.