В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Мястото на ЕС след убийството на Солеймани

Калоян Константинов, Съветник по външна политика към Европейския парламент, В развитие, 07.01.2020

Проблемът е, че ЕС няма единна визия за външната си политика, големите страни имат собствени планове как трябва да развиват интересите си. Това каза Калоян Константинов, съветник по външна политика към Европейския парламент, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

След убийството на командира на иранската Революционна гвардия и втория по влияние човек в страната Касем Солеймани трябваха 48 часа на лидерите за позиция. 

"От по-малките страни никой не е заинтересован от война, но страни като България не могат да си позволят да застанат срещу Америка. Франция е за запазването на сделката, Великобритания има интереси в Близкия изток и Африка, по-различни от тези на ЕС", посочи той. 

"Ирак е сцена на сблъсък между САЩ и Иран. След т.нар. Ислямска революция Ирак се превръща в буфер между Иран и САЩ. Падането на Саддам от власт в Ирак даде директен тласък на възхода на шиитския ислям и на влиянието на Иран в Ирак". 

По думите му няма представени доказателства, че ударът е бил в защита на американските, европейски или натовски интереси, както твърди Тръмп. 

"Аз съм убеден, че някои от страните в Алианса са против този удар, защото това е ескалация", каза той и посочи Германия и Франция. 

Излизането на САЩ от договора от 2015 г. за ядрената програма на Иран беше шамар, санкциите също, а сега и ударът по Солеймани, посочи Константинов и заяви, че предстоят още действия и може да се стигне до ескалация. "Нищо чудно да наблюдаваме инсценировка на втори Ирак", каза той. 

Анализаторът заяви, че "Хизбулла" има много спящи клетки и никога не се знае дали няма да решат да направят нещо срещу американски сили.

Още по темата

Той посочи и че качеството на живот в Иран от въвеждането на санкциите досега е спаднало два пъти и се вижда рязкото обедняване на обществото, което е било по-богато от българското. "Чувам, че има сбивания за месо, недостиг на продукти", каза той. И допълни, че много от иранците празнуват смъртта на Солеймани. 

Целия разговор гледайте във видеото

Последни новини
Още от В развитие