Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Мохамед Халаф: Солеймани е готвел преврат и заложническа криза в Багдад

Д-р Мохамед Халаф, журналист, преподавател и експерт по Близкия изток, регионалната и световната сигурност, Светът е бизнес, 06.01.2019

21:55 | 6 януари 2020
Д-р Мохамед Халаф, журналист, преподавател и експерт по Близкия Изток, регионалната и световната сигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Мохамед Халаф, журналист, преподавател и експерт по Близкия Изток, регионалната и световната сигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Касем Солеймани е архитектът на всички граждански войни в Близкия изток, започвайки от Ирак, Сирия, размириците в Газа между Израел и Палестина. Той е и архитектът на войната в Йемен и атентата в Сарафово на българска територия. Това каза д-р Мохамед Халаф, журналист, преподавател и експерт по Близкия изток, регионалната и световната сигурност, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според Халаф след ликвидирането на Солеймани правилата на играта между САЩ и Иран радикално се променят. Той посочи, че в продължение на 40 години Иран непрестанно унижава САЩ, като президентът Барак Обама е толерирал Техеран единствено заради постигането на ядреното споразумение, с което всъщност е подписана смъртта на Близкия изток.

„САЩ премълчаха достатъчно. Президентът Доналд Тръмп обаче беше изправен пред изпитание – да запази авторитета на САЩ или Революционната гвардия и нейният лидер да бъдат ликвидирани“.

„Кулминацията беше получаването на разузнавателна информация, че Солеймани планира втори щурм в американското посолство и взимането на нови американски дипломати за заложници“, посочи Халаф. Той добави, че другата част на плана е била атентат в Ирак, с който да се превземе властта от проиранските организации.

„Американците нямаше да бъдат зрители на сценарий, който цели убиване на американски дипломати и граждани“.

Журналистът разказа още, че американското посолство в Ирак е най-голямото в света. „Територията му е колкото Ватикана. Там работят 5 хил. дипломати и служители, като 10 са дипломатите с ранг "посланик“, посочи Халаф. По негови думи целта на Иран е била американците да напуснат Ирак и Тръмп да бъде унижен, което да помогне на демократите при импийчмънта му. „Иранците знаят, че след като демократите дойдат на власт, те ще вдигнат санкциите и ще се върнат към ядреното споразумение“, отбеляза Халаф.

Според госта няма опция Иран да влезе в директен сблъсък със САЩ.

Вижте целия разговор във видео материала.