В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Политолог: Военният конфликт в Близкия изток ще се регионализира

Д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор, В развитие, 06.01.2020

20:36 | 6 януари 2020
Д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Военният конфликт в Близкия изток след убийството на командира на иранската Революционна гвардия Касем Солеймани ще се регионализира. Основните действащи актьори в него, освен Иран, ще са Израел и Саудитска Арабия. Това каза д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Според Иванов заканите на Иран могат да се материализират най-непосредствено в посока Израел, тъй като двете страни са стратегически опоненти. „Парадоксално в този конфликт Саудитска Арабия се оказа най-близкият съюзник на Израел“, коментира гостът, като изтъкна и заплахата за Рияд.

„Стратегическият съюз между САЩ и Израел трябва да е по-силен от всякога“.

По думите на политолога заплахите на Иран към САЩ са най-вече на идеологическо равнище.

„Иран няма военната мощ и военностратегическия потенциал да си отмъсти на САЩ. Ако Иран се надява на подкрепа от Русия или Китай, той няма да я получи“.

По думите на Иванов отмъщението на Иран повдига нови терористични опасения, но Израел остава най-уязвимата страна от конфликта. 

Гостът коментира и ситуацията в Ирак. Според него страната трябва да осъзнае необходимостта от американски войски в региона, защото в противен случай е вероятно да се възроди "Ислямска държава".

„Близкият изток, от гледна точка на сигурността, има нужда от рестарт, но това няма да се стане без сътрудничеството на САЩ и присъствието им в региона. Европа също трябва много внимателно да обмисли позицията си“.

Според Иванов България трябва да се солидализира със САЩ като страна членка на НАТО.