Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Galileo има потенциал да измести всички конкуренти от пазара на навигационни системи по света

Николай Нестеров, управляващ партньор на 1Yocto, „Бизнес старт“, 22.07.2019 г.

Николай Нестеров, управляващ партньор на 1Yocto, „Бизнес старт“, 22.07.2019 г. Николай Нестеров, управляващ партньор на 1Yocto, „Бизнес старт“, 22.07.2019 г.

Европейската навигационна система Galileo може и да претърпя известен срив през изминалата седмица, но с оглед факта, че тя все още е в своя тестов период, ситуацията бе овладяна и до сериозни отражения върху бизнеса така и не се стигна. Една много важна специфика за нея е, че е изцяло под граждански контрол за разлика от американската GPS, руската ГЛОНАСС и китайската BeiDou, коментира управляващият партньор в 1Yocto Николай Нестеров пред водещия на „Бизнес старт“ Христо Николов.

„Възможностите, които Galileo ще даде, когато заработи с пълната си функционалност през 2020 г., ще са като на всяка една навигационна система. Тя помага на бизнеса във всеки един момент да знае къде е, кога е и кога ще бъде, където трябва да бъде. Основен плюс на системата е, че Galileo е изцяло под граждански контрол за разлика от другите, които се контролират от военните. Друго нещо, което я различава, са т. нар. Search and Rescue (SAR) и eCall системи. Първите системи са за спешна помощ, а вторите се влагат в автомобилите, като при срива и двете останаха незасегнати“.

Още по темата

При проблемите с европейската навигация се стигна само до леко намаляване на точността на прецизност и времето, което е нужно, за да се постигне тя, казва още Нестеров.

„Ако това се случи и при GPS, ще настъпи хаос като в холивудските филми, защото ние сме изключително зависими, като модерно общество, от тези навигационни системи“.

С навлизането на системи с по-висока точност и развитието на интернет технологиите става по-лесно за бизнеса да разработва своите автономни системи за транспорта и селското стопанство, обяснява гостът в студиото. Тези сектори имат все по-големи нужди и се очаква скоро да има сериозен бум на стартъпи, предлагащи решения в тази област.

Видео от коментара на Николай Нестеров вижте горе.

Последни новини
Още от Бизнес старт