Защо САЩ притежават едва 0,3% от пазара на коли в Япония

General Motors продава само 700 автомобила за цялата 2018 г. в Япония

18:17 | 25 април 2019
Автор: Георги Карамфилов
Автомобили на General Motors Снимка: Nick Hagen/Bloomberg
Автомобили на General Motors Снимка: Nick Hagen/Bloomberg

САЩ е един от най-големите производители на автомобили в света, но позициите на страната в третия по капацитет пазар за коли са нищожни.

Ford наскоро затвори представителството си в Япония, а General Motors продаде едва 700 автомобила за цялата 2018 г. Заедно с Fiat и Chrysler всички продадени коли в страната съставят 0,3% от целия пазар по данни на CNBC.

Преди да се опитаме да обясним, защо японците не желаят американски коли, нека преминем през още малко статистически данни.

95% от всички автомобили в Япония идват от местните производители, като Nissan, Toyota и Honda. А основният им фокус е в, така наречените, Kei коли или иначе казано – малките градски автомобили. Техният пазарен дял се равнява на цели 40%, като това е породено от липсата на физическо пространство в пренаселените градове по данни на J. D. Power. Луксозният и спортният сектор е покрит от европейските марки, като Porsche, Mercedes, BMW, Ferrari, Bugatti и т. н.

„Регулациите в Япония са много строги, когато става дума за автомобилостроителството. Това създава трудности за външните производители, които искат да пробият на пазара“, смята Кристин Джиджек, вицепрезидент на Автомобилния изследователски център по индустрия, работа и икономика в САЩ.

Снимка на Десислав Янкулов.

Kei колите традиционно са с габарити - 1,5 м. широчина, 3,5 м. дължина и 2 м. височина Снимка: Which car

Други анализатори са на мнение, че един от подценяваните проблеми в културата на американци и японци играе съществена роля, а именно привичките при покупка на автомобил. Типичният американски гражданин рядко прави предварително проучване на пазара, а директно отива при търговец, консултира се и си избира кола от наличността на автокъщата според финансовите си възможности. Японският му съмишленик от друга страна предпочита сам да се превърне в дизайнер на колата си. Производителите в страната позволяват на клиента сам да избере цвета на купето, интериорния дизайн, GPS програмата на бордовия компютър и в общи линии гамата от индивидуални предпочитания е далеч по-широка и почти изцяло в ръцете на купувача. След това е съвсем нормално да изчака няколко седмици, докато колата му е готова и може да я получи от съответния дистрибутор.

“Американските автомобили не са ефективни, заради големите си размери и високия разход на гориво, а това не е по вкуса на японския пазар“, смята Коджи Ямамото, президент на J. D. Power Япония.

Някои от най-популярните модели на японските автомобилостроители, като Toyota Camry и Honda Ridgeline, не намират място в сърцата на своите съграждани, но в същото време се котират отлично отвъд океана.

Лошите новини за Америка са, че най-големият пазар на автомобили в света – Китай (28 млн. коли годишно), също започва да проявява все по-голям афинитет към традициите в Япония или поне що се касае до вкуса към колите.