Предсрочни избори в Гърция – ще плати ли Ципрас сметката за Северна Македония?

Проучванията сочат, че управляващата партия СИРИЗА ще отстъпи властта

13:58 | 5 юли 2019
Автор: Георги Карамфилов
2/3 от гърците не одобряват споразумението между Ципрас и Заев за името на Северна Македония. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
2/3 от гърците не одобряват споразумението между Ципрас и Заев за името на Северна Македония. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Южната ни съседка Гърция се готви за предсрочни парламентарни избори този уикенд и по всичко личи, че настроенията в страната са за смяна на властта. Социологическите проучвания сочат, че преднината на опозиционната партия „Нова демокрация“ (НД) е повече от 9% пред управляващата СИРИЗА.

Премиерът Алексис Ципрас натрупа редица негативи през изминалите 4 години на своето управление, което даде своето отражение на изборите за европейски парламент през май.

Резултати от изборите за Европейски парламент в Гърция. Графика: BBC

Редица анализатори определят споразумението с македонския премиер Зоран Заев за новото име на Република Северна Македония като капката, която преля чашата на гръцкото търпение. Около 2/3 от гърците не одобряват споразумението, сочат данни на BBC.

Световната икономическа криза засегна изключително сериозно страната. В периода 2008-2016 г. гръцката икономика се е свила с внушителните 28%, а последвалите решения на Ципрас и съпартийците му не оправдаха очакванията и обещанията от 2015 г., когато се изкачиха на власт. Възстановяването на икономическия растеж върви с прекалено бавни темпове. Президентът на Атинската търговска камара Константин Михалос коментира, че „кризата е спомогнала за закриването на повече от 275 000 малки и средни предприятия, а ръстът на БВП от 1,3% е по-слаб от предварителните прогнози“, цитиран от Washington Post.

Още по темата:
Промяната на установени исторически дискурси е трудна и изисква политическа воля и консенсус
Мицотакис може да наложи вето на Скопие за ЕС
Гърция засилва влиянието си на Балканите чрез Северна Македония
Историческата символика в посещението на Алексис Ципрас в Северна Македония

Кирякос Мицотакис – лидерът на НД, произлиза от една от най-успешните политически фамилии в Гърция. Баща му Константинос Мицонакис е министър-председател на страната между 1990-1993 г., сестра му Дора Бакоянис е бивш външен министър, а племенникът му Йоргос Каминис е кмет на столицата Атина.

Въпреки историята на самата партия, Мицотакис успя да придвижи политическите си убеждения към центъра, с което спечели симпатиите на младите избиратели.

Парламентарният вот в Гърция е насрочен за 7 юли (неделя).