В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Историческата символика в посещението на Алексис Ципрас в Северна Македония

Катя Пеева, кореспондент на БНР в Солун, В развитие, 02.04.2019

Днес бе посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Северна Македония. То свидетелства за новите отношения между Атина и Скопие. Освен политическите коментари в случая са важни и икономическите. Присъстват много гръцки фирми, които имат интерес за инвестиции в Северна Македония. 500 млн. евро възможност за инвестиции и поне 20 000 нови работни места. Това коментира Катя Пеева, кореспондент на БНР в Солун, в предаването "В развитие" с водещ Николай Кръстев.

Това предизвика доста реакции в социалните мрежи, спомена Катя Пеева. "В една страна като Гърция, където безработицата е най-голям бич, стремежът да се пренасочат гръцки инвестиции в друга страна се счита за политически нелогичен ход. Макар че доста големи гръцки компании работят в Северна Македония", допълни тя.

"Вероятно гръцки компании ще участват в държавни проекти. Има много символика в днешното посещение. След драматичните обрати около Преспанското споразумение опозицията днес каза, че посещението на Ципрас в Скопие е и предизборен трик. Обстановката на предизборна кампания цари в три насоки".

Правителството на Гърция не може да привлече инвестиции и това е проблем, уточни Катя Пеева. "Бюрокрацията, данъчното бреме, безработицата са спънки. В момента за първи се говори толкова много за бъдещето на обединена Европа и евроизборите. Решаващ ще бъде вотът и на парламентарните избори в Гърция. Фермерите стачкуваха символично, защото разбраха, че няма какво да очакват от настоящото правителство", изтъкна тя.

 

Последни новини
Още от В развитие