"Бианор Холдинг" привлече над 20 млн. лв, новите акции са записани на 99%

Това е второто успешно набиране на капитал от Бианор за по-малко от 12 месеца.

15:30 | 15 април 2024
Обновен: 16:14 | 15 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

“Бианор Холдинг” АД проведе успешно увеличение на капитала си чрез публично предлагане на Българската Фондова Борса. Компанията успя да пласира 99% емитираните акции или 5 414 619 от общо 5 482 813 книжа. Това е второто успешно набиране на капитал от Бианор за по-малко от 12 месеца, съобщава самото дружество.

Целта на инвестицията е да подкрепи настоящия бърз темп на органичен растеж на Бианор, и да ускори развитието на компанията чрез сливания и придобивания в региона. Тази стратегия има за цел да надгради портфолиото от услуги и компетенции на Бианор, както и да разшири географското ѝ присъствие, като достигне до повече клиенти от САЩ, Германия, Швейцария, Швеция, Норвегия и ОАЕ.

Инвестицията на BlackPeak Capital, нарежда фонда сред водещите акционери в Бианор, което става петото дружество в портфолиото на BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund, управляващ активи от 126 млн. евро.

В увеличението на капитала взеха участие 199 инвеститори, сред  които няколко институционални инвеститори – общо 21 юридически лица, две от които чуждестранни дружества и 178 физически лица.

“BlackPeak Capital е сред най-успешните регионални инвестиционни фондове, управляващ над четвърт милиард лева. Техният значим опит с реализиране на големи придобивания ще ни е изключително полезен при следващите стъпки от реализиране на стратегията на Бианор за допълване на органичния ръст и с ръст чрез придобивания,” каза Коста Йорданов, изпълнителен директор на “Бианор Холдинг” АД. “От името на екипа на групата на Бианор бих искал да благодаря на BlackPeak Capital и на останалите ни акционери за доверието и подкрепата по пътя към превръщането на Бианор в една от най-големите и успешни софтуерни компании в региона,” допълни Йорданов.

“Много се радваме, че имаме възможността да подкрепим Коста и целия екип на Бианор в амбициозните им планове за развитие. Бианор е компания с доказан опит в растежа чрез придобивания и считаме, че последните тенденции в ИТ индустрията ще дадат предимства на по-големи компании, които имат ресурса да се конкурират на глобално ниво на базата на по-висока добавена стойност,” сподели Росен Иванов, управляващ партньор в BlackPeak Capital. “За първи път инвестираме в компания, чиито акции се търгуват на борсата и се надяваме, че нашата инвестиция ще допринесе не само за развитието на бизнеса, а и на българския капиталов пазар като цяло,” допълни Иванов.

След увеличението, капитализацията на Бианор Холдинг ще надхвъри 50 млн. лева при текущата цена на акциите. Това поставя Бианор сред най-големите ИТ компании, търгувани на Българска фондова борса.