Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

"Бианор" планира още сливания с компании, AI бизнесът на холдинга расте най-бързо

Коста Йорданов, съосновател и изп. директор на "Бианор Холдинг", "Бизнес старт", 22.03.2024 г.

11:22 | 22 март 2024
Обновен: 16:38 | 24 март 2024
Автор: Даниел Николов

След успешните придобивания през 2023 г. "Бианор Холдинг" планира да продължи да търси нови компании, които да включи в групата, като в средносрочен план планира да направи по-тясна интеграцията между компаниите, включително с общ търговски екип, който да продава единен бранд. За тази цел компанията увеличава капитала си чрез публично предлагане и ще търси над 20 млн. лв. на БФБ, каза Коста Йорданов, съосновател и изп. директор на "Бианор Холдинг", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

„Бианор Холдинг“ вече се намира в процедура за увеличение на капитала на БФБ. Дружеството предлага 5 482 813 нови акции с номинална стойност от 1 лев и емисионна стойност 3,70 лв. на акция. Капиталът на дружеството ще бъде увеличен, ако бъдат записани и платени най-малко 360 000 акции.

"Миналата година започнахме активна програма за разрастване на бизнеса и чрез придобивания. Направихме увеличение на капитала с 8 млн. лв., с които реализирахме четири придобивания, в резултат на което на про форма консолицирана база приходите пораснаха три пъти за годината. Имаме намерения да продължим да изпълняваме такава стратегия."

С новонабрания капитал групата планира да направи по-малко, но по-големи сделки, като за момента ще се фокусира върху региона, а на следващ етап ще търси компании и на основните си пазари в Западна Европа и САЩ, каза Йорданов.

"Нашият модел е обединение на сили с тези компании; акционерите им стават акционери в "Бианор Холдинг" и всички заедно продължавам да развиваме тази идея. Има качествени компании, които ще се радваме да бъдат част от нашата група."

Сегментът за машинно обучение на "Бианор Холдинг" се разивива изключително бързо, като по-голямата част от дейността е в сферата на електронната търговия и оптимизация на онлайн магазини. Клиентите са големи магазини в САЩ, като внедряването на генеративен изкуствен интелект в някои случаи е довело до ръст между 3%-7% в процента на реализация на клиентите, каза Йорданов.

"Бианор Холдинг" е започнала участие в три нови програми по Европейския фонд за отбрана (EDF) през декември, разраства екипа в сегмента и вижда големи възможности. Тенденцията е започнала още с началото на първия мандат на Доналд Тръмп, когато ЕС осъзна, че не може да разчита само на САЩ в средносрочен план, каза Йорданов.  Българските компании, които искат да се развиват в сектора, трябва да търсят партньори от по-големите европейски държави.

"Структурата на тези програми е, че тя се прави от консорциуми от компании."

Проектите на "Бианор Холдинг" са свързани с киберзащита и приложение на изкуствен интелект в сигурността, добави Йорданов.

"Бианор сървисис" продължава да работи с телекомуникационни и медийни компании, като предоставя видео решения и софтуер за сет-ъп устройства. Тенденцията при сателитните доставчици е надолу в дългосрочен план, като се преминава към цифрови канали и стрийминг платформи, каза Йорданов.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.