Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

„Бианор“ търси 9,3 млн. лв. на БФБ, ще развива AI в отбранителната индустрия

Коста Йорданов, съосновател и изп. директор на "Бианор холдинг", "Бизнес старт", 29.05.2023 г.

12:09 | 29 май 2023
Обновен: 13:30 | 29 май 2023
Автор: Даниел Николов

"Бианор холдинг" търси увеличение на капитала на Българска фондова борса с 9.3 млн. лв. за финализиране на придобиването на ITIDO и Databreathe в изпълнение на стратегията за допълване на органичния растеж на бизнеса с консолидация на други български софтуерни компании. Двете компании допълват технологичното ноу-хау на „Бианор Холдинг“, като позволяват участието в по-големи проекти в сферата на отбраната, в която специализира "Бианор Сървисиз", и използването на инструменти за изкуствен интелект. Увеличението на капитала ще бъде отоворено и за нови акционери, което е част от по-дългосрочната стратегия за увеличен фрий-флоут и редовна и открита комуникация с инвеститорите. Това коментира Коста Йорданов, съосновател и изп. директор на "Бианор холдинг", в ефира на предаванет "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Виждаме възможност за консолидиране на средно големите компании в България; виждаме силни компании с добри финасови резултати и мениджмънт, който е узрял за идеята, че ако работим заедно, можем да постигнем повече. При една такава стратегия ликвидността на нашаат акция започва да има значение."

"Бианор" има за цел първо да финализира двете сделки, с възможност за още едно или две придобивания до края на 2023 г. След това ще има период на интеграция и планиране на следващи стъпки, като е възможно в средносрочен план да се излезе на чуждестрании борси, каза Йорданов.

Има вече заявен интерес от български инвеститори за по-голямата част от средствата, които "Бианор холдин" ще търси на БФБ, което дава увереност, че увеличаването на капитал ще премине успешно, каза Йорданов.

ITIDO е специализирана в предоставянето на услуги по разработка на уеб и мобилни софтуерни продукти. Специалзацията на Databreathe е в сферата на машинното обучение и изкуствения интелект, като предоставят алгоритми за търсене и препоръки на продукти на американски ритейл компании.

"Алгоритмите и нох-хау, което имат може да се използва в доста други сфери. "Бианор Сървисиз" работи активно в сферата на отбранителната индустрия и регулярно виждаме запитвания за такъв тип ноу-хау, какъвто нямаме в момента, така че съвсем целенасочено търсихме компания в сферата на AI."

В момента "Бианор Сървисиз" работи по различни проекти по четири програми на European Defense Fund в консорциум с най-големите компании в Европа, и вече има над седем години опит в сферата.

Войната в Украйна има своя отпечатък върху индустрията, но още с избирането на Доналд Тръмп за президент в САЩ Европа започна по-самостоятелна политика за отбранителната си инфраструктура с акцент върху общите за държавите способности, коментира Йорданов.

В "Бианор" много целенасочено се следи какви нови AI инструменти се появяват, които могат "буквално два пъти да увеличат производителноста на един програмист. Който не ги ползва, ще изостане", каза Йорданов.

"Дойде моментът за революция в сферата. Виждаме доста консистентен прогрес през последните десет години в AI, но това което се случи през последните 12-18 месеца, включително че публиката осъзна докъде е стигналa тази технология, със сигурност сме свидетели на революция, която ще афектира много бизнеси."

Краткосрочно AI може би няма да замести напълно хората в колцентровете, а и винаги ще има нужда от човешки оператори, но в близко бъдеще голяма част от функциите могат да бъдат поети от машини.

Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Как AI се отразява на търсенето на кадри в България и какво се случва с ТrillerNet, в която "Бианор" има акции като част от сделката за Fite, може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.