Макрон: Нуждаем се от ясна червена линия в отношенията ни с Русия

„При неприемливо поведение, наистина трябва да наложим санкции на Русия", каза Макрон

18:28 | 19 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Френският президент Еманюел Макрон призова за „ясна червена линия“ в отношенията с Русия, възразявайки срещу натрупването на въоръжени сили на Москва по границата с Украйна и влошеното здраве на затворения опозиционен лидер Алексей Навални, пише Bloomberg.

„Ако искаме по-добра система по отношение на контрола на оръжията, ако искаме да стабилизираме много от съществуващите кризи в света днес, се нуждаем от открит и откровен диалог с Русия“, каза Макрон в предаването “Face the Nation”  на телевизия CBS, според откъси, публикувани в туит преди неделното излъчване на пълното интервю.

При неприемливо поведение, наистина трябва да наложим санкции на Русия.Трябва да определим ясни червени линии с Русия. Това е единственият начин да бъдем достоверни. Мисля, че санкциите сами по себе си не са достатъчни, но те са част от пакета".

По-рано в неделя френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан призова руския президент Владимир Путин да освободи Навални, като нарече съдбата му „основна отговорност“ на руския държавен глава. „Русия трябва да деескалира напрежението, това е ясно.“, каза Макрон по отношение на Украйна.

Ситуацията днес и нивото на напрежение на границата са абсолютно контрапродуктивни и неприемливи.Никога няма да приемем нови военни операции на украинска земя.Трябва да измислим начин да бъдем надеждни по отношение на това“. - каза той