Напрежението между Русия и Украйна расте по време на посещението на Блинкен в Европа

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че Русия заплашва да унищожи страната му

14:52 | 13 април 2021
Обновен: 14:53 | 13 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Украйна и Русия втвърдиха тона, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Брюксел, за да обсъди ескалиращото напрежение с европейските си партньори, пише Bloomberg.

По време на срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че Русия, която разполага войски близо до украинската границата, заплашва да унищожи страната му. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия не представлява заплаха и призова западните съюзници на Украйна да я спрат да извършва "провокативни действия".

Напрежението в региона е засилено, след като Русия струпа свои военни части близо до украинската граница. Конфликтът започна през 2014 г. след анексирането на Крим. Намеренията на Путин остават неясни, като има опасения, че дори и конфликт на по-ниско ниво може да доведе до сериозни военни действия. Досега войната в Източна Украйна е отнела повече от 13 хиляди живота.

„Русия трябва да разбере, че Украйна принадлежи към света на демокрациите, към западния свят. Това би трябвало да е посланието, което НАТО да изпрати към Русия“, допълни още Кулеба.

„Украйна не е част от руския свят и никога няма да се счита за такава“.

НАТО се присъедини към страните от Г-7 и ЕС, призовавайки Русия да деескалира напрежението. Г-7 и ЕС заявиха по-рано, че са „дълбоко загрижени“ от струпването на военни сили около украинската граница.

„Тези мащабни движения на войските, без предварително уведомление, представляват заплашителни и дестабилизиращи дейности“, заявиха те в съвместно изявление.

„Призоваваме Русия да прекрати провокациите си и незабавно да деескалира напрежението в съответствие с международните си задължения“.

Кремъл, който обвинява Украйна, че планира нова военна офанзива за връщане на рускоговорящия регион на Донбас, във вторник нарече разполагането на военни кораби на САЩ в близост до Черно море в знак на солидарност с Украйна „изключително провокативно“. Държавният секретар на САЩ предупреди през уикенда за последствията, ако Русия действа безразсъдно или агресивно.

„Всяка заплаха само засилва убеждението ни, че провеждаме правилната политика“, каза руският заместник външен министър Сергей Рябков пред репортери.

„Ние просто защитаваме нашите интереси и интересите на нашите граждани, рускоезичното население. Ще продължим да ги защитаваме".