Какво отново разпали конфликта между Русия и Украйна

Русия разполага военни части в близост до украинската граница

20:05 | 8 април 2021
Обновен: 20:11 | 8 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Анексирането на Крим от Русия през 2014 доведе до едно от най-напрегнатите противопоставяния между Москва и Запада след Студента война и оттогава регионът се намира в задънена улица. В момента Русия изостря още повече ситуацията, като струпва войски в близост до оспорваните източни региони на Украйна, пораждайки опасения, че двете страни могат да бъдат въвлечени в засилена военна конфронтация, пише Bloomberg.

Какво породи напрежението?

Разполагането на руските войски в Крим и на украинската граница повиши напрежението, след като сраженията между украинската армия и подкрепяните от Кремъл сепаратисти се активизираха отново, след като през последните години бяха утихнали. Правителството в Киев отрича руските обвинения, че планира ново настъпление. Анализаторите виждат няколко възможни причини за действията на Путин. Някои са на мнение, че по този начин руският президент тества реакцията на американския си колега Джо Байдън или пък се опитва да заеми по-строга позиция относно Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски подобно на Путин втвърди тона, като свали от ефир всички приятелски настроени към Кремъл телевизии.

Защо все още има проблем между Украйна и Русия?

Мирно споразумение от 2015 г. сложи край на най-кървавите боеве от седемгодишния конфликт, отнел повече от 13 000 живота. Но така или иначе условията по него така и не бяха изпълнени изцяло. В Украйна протестиращите скъсаха със съветското минало на страната, когато свалиха подкрепяния от Кремъл Виктор Янукович през 2014 г. Путин оправда последвалото анексиране на Крим и подкрепата за бойците в Източна Украйна, като каза, че трябва да защити рускоговорящите, където и да се намират. Опасявайки се от нарастващото влияние на Запада в Украйна, той продължава да се противопоставя на дългосрочните цели, залегнали в конституцията й, включително членството на Киев в Европейския съюз и НАТО. Руският президент не един път е наблягал на общите корени между Украйна и Русия, които датират от девети век, когато колекция от племена основава Киевска Рус около днешен Киев.

Какво може да направи Западът относно покачващото се напрежение?

САЩ, ЕС и Великобритания вече наложиха няколко кръга санкции, насочени към руски граждани, както и към енергийния и банковия сектор на страната. Докато Кремъл казва, че подобни мерки нямат ефект, икономиката на Русия е в стагнация и нейните служители многократно се опитват да отменят наказанията. Някои западни делегати твърдят, че може да се постигне повече чрез налагане на допълнителни мерки. Вероятно най-ефективният инструмент би била забраната на САЩ за притежание на руски държавен дълг, която беше обсъдена. Други мерки включват затрудняване на живота на милиардерите, които са забогатели под управлението на Путин. Във военно отношение опитите на Украйна да спечели подкрепата на Запада за членство в НАТО засега получиха само хладен отговор.