В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Разривът в отношенията между Вашингтон и Москва ще засили фокуса на Байдън към Украйна

Димитър Гърдев, дипломат, Европейска асоциация за международни отношения, В развитие, 21.01.2021

17:01 | 21 януари 2021
Обновен: 17:03 | 21 януари 2021
Автор: Николета Рилска

Руско-американските отношения са в най-ниската си точка от Втората световна война насам и ще продължават да бъдат такива при новата администрация на САЩ. Това заяви Димитър Гърдев, дипломат, Европейска асоциация за международни отношения, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Гърдев изрази очаквания за увеличена намеса на САЩ в Украйна заради руската политика там. Той отбеляза, че от изключително значение за успеха на Америка в региона ще са европейските партньори и НАТО.

“Не бива да се лъжем, новата американска администрация няма да има специално отношение към България, то ще е в контекста на новата политическа линия. САЩ правят политиката си по региони, а отделна е само за страните с над 60 милиона души население”, обясни Гърдев.

Той посочи, че не очаква да има положително развитие по отношение на договора за ракетите с малък и среден обсег между Вашингтон и Москва, както и за договора за "Открито небе".

“Имаме човек за президент на САЩ, чийто цял живот е минал в Сената и в Конгреса. Това означава, че този човек е наясно с всичко. Той е човек, който е активен участник в историята, познава проблемите, познава България, познава и региона”.  

Според дипломата оптимизмът около встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън все пак трябва да бъде умерен.

“Нещата са постоянно в развитие и Америка преди Доналд Тръмп няма да може да бъде копирана в пълен обем. Основният проблем са големите различия в американското общество”.

Гърдев изтъкна, че процесът по обединяването на американското общество ще е дълъг.

“Трябва да се възстанови диалогът, след което трябва да бъдат поставени равни условия... Има едно единствено успешно правило, един единствен успешен модел за Америка - когато всички бъдат поставени абсолютно наравно пред правосъдието”.

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” очаквайте тук.