САЩ наложиха санкции на Русия заради кибератаки

Вашингтон забранява на американски финансови институции да изкупуват деноминирани в рубли облигации

17:25 | 15 април 2021
Обновен: 17:25 | 15 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

САЩ обявиха набор от нови санкции срещу Русия заради кибератаки, съобщава BBC.

Мерките, подробно описани в указ, подписан от президента Джо Байдън, са насочени към възпиране на "вредните чужди дейности на Русия", заяви Белият дом в четвъртък.

Мерките са насочени срещу 32-ма руски представители и включват експулсирането на дипломати.

САЩ обвиняват Русия в злонамерена киберактивност и намеса в президентските избори през 2020 г.

Изпълнителната заповед също така забранява на американски финансови институции да изкупуват деноминирани в рубли облигации от юни.

Ограниченията, които блокират американските инвеститори при закупуването на руски държавен дълг, отдавна се разглеждат като „ядрената опция“ от финансовите пазари, където облигациите, известни като OFZ, са популярна инвестиция. Към момента чужденците държат около една пета от този дълг на стойност около 37 милиарда долара, отбелязва Bloomberg.

Руските 10-годишни държавни ценни книжа поевтиняха най-много от март 2020 г. в ранните часове на търговската сесия, докато рублата отслабва с 1,4% спрямо долара малко след 16:00 часа българско време. 

Въпреки че ще ударят пазара, ограниченията за изкупуването на дълг вероятно няма да засегнат значително способността на руското правителство за финансиране, тъй като местните банки могат да поемат част от тежестта, посочват анализатори. 

Новите санкции на САЩ ще засегнат шест руски компании, които според Вашингтон са отговорни за извършване на кибератаки, съобщава БГНЕС, като се позовава на Washington Post.

Според тях САЩ също ще изгонят десетима руски "разузнавачи, работещи под дипломатическо прикритие" в американската страна.

Освен всичко друго, САЩ считат, че Русия е отговорна за кибератаката на SolarWinds.

Американските санкции са с подкрепата на Европейския съюз и НАТО, но те не планират да въвеждат свои собствени ограничения, уточнява изданието.

„Санкциите са в координация с Европейския съюз, Великобритания, Австралия и Канада“, съобщава Белият дом.

Това е вторият голям кръг от наказателни мерки срещу Москва, след като официални руски представители бяха наказани за отравянето на опозиционера Алексей Навални през миналия месец, припомня BBC. Русия отрича да има общо със случилото се.

В разговор с руския президент Владимир Путин във вторник Байдън заяви, че САЩ ще “действат решително” за защита на националните си интереси.

Той предложи среща с Путин “в трета страна”, която да позволи на лидерите да намерят възможност за съвместна работа.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче заяви, че новите санкции, които определи като незаконни, няма да помогнат на плановете за среща.