Очакванията за санкции от САЩ потопиха руските пазари

Рублата отслабва спрямо долара най-много от декември насам

14:05 | 15 април 2021
Обновен: 14:07 | 15 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руските облигации поевтиняват най-много от март 2020 г. и рублата отслабва, след като стана ясно, че САЩ се подготвят да наложат санкции върху местния дълг на страната - заплаха, която от години тежи на апетита на инвеститорите към пазара, съобщава Bloomberg.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа, деноминирани в рубли, се повиши най-много от предизвиканите от пандемията трусове на пазара. Акциите преустановяват тридневното си поскъпване и рублата отслабва най-много от декември, слагайки край на ралито от тази седмица, след като американският президент Джо Байдън предложи среща на руския си колега Владимир Путин.

Планираните мерки включват забрана за американските финансови институции да участват на пазара на нов дълг, емитиран от Централната банка на Русия, финансовото министерство на страната и суверенния фонд, твърдят запознати източници. Те посочват, че не е ясно кога санкциите ще бъдат наложени.

Руската валута

Руската валута отслабва в очакване на санкции от САЩ. Графика: Bloomberg 

Някога разглеждани като риск за пазарите, санкциите върху дълга се превръщат в реалност, след като Русия увеличи броя на военните си по границата с Украйна, ескалирайки напрежението. Мерки, фокусирани върху руски физически и юридически лица, могат да бъдат обявени още в четвъртък и са свързани с обвиненията срещу Кремъл за атаката срещу SolarWinds и опитите за намеса на президентските избори в САЩ.

Анализатори на JP Morgan понижиха очакванията си за рублата и руските облигации през миналата седмица, позовавайки се на ескалиращото напрежение.

Официални руски представители заявиха, че санкциите няма да доведат до големи щети за финансовите пазари в Русия, защото местните банки и инвеститорите извън САЩ ще заменят тези, които са принудени да продават. Решението да се забрани на американските банки да купуват нови емисии на руски еврооблигации от 2019 г. имаше ограничен ефект в достъпа на Кремъл до чуждестранно финансиране.

“В краткосрочен план ситуацията е негативна за емитираните от правителството облигации и рублата”, посочва Дмитри Долгин, икономист на ING Groep NV. “Пазарите спекулират за това от години, като от средата на 2020 г. предполагаемият риск от санкции се повиши, докато отслабването на рублата спрямо валутите на развиващите се страни и на производителите на борсово търгувани стоки се удвои”, добавя той.

След като се повиши с 27 базисни пункта в началото на търговската сесия, доходността по руските 10-годишни ДЦК в рубли ограничи ръста си до 19 базисни пункта до 7,23% и се насочва към най-голямото си повишение от август насам. Рублата отслабва с 1,3% спрямо долара до 76,85 рубли за долар към обяд българско време, след като стойността ѝ се понижи с 2,1%. Индексът MOEX преустановява тридневните си ръстове със спад от 0,8%.

Инвеститорите очакват допълнителни детайли относно планираните санкции.