Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Политолог: Не е изключено в момента Русия и Китай съгласувано да тестват Вашингтон

Мартин Табаков, политолог, Светът е бизнес, 13.04.2021

21:02 | 13 април 2021
Обновен: 21:52 | 13 април 2021
Автор: Николета Рилска

Не е изключена съгласуваност между Москва и Пекин за тестване на новата американска администрация, имайки се предвид напрежението в Украйна и Тайван. Това заяви Мартин Табаков, политолог, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Според Табаков действията на Русия в Украйна са по-скоро опит за внасяне на смут в Киев и Вашингтон, отколкото прелюдия към конвенционален военен конфликт.

“Няма как от конвенционален военен конфликт нито Русия, нито Украйна да спечелят”.

Той отбеляза, че “евентуалното облягане на такъв тип милитаристичен инструмент е възможно да се използва от Москва за получаването на отстъпки на дипломатическия фронт” - преди всичко от страна на Германия и Франция по отношение на казуса с Украйна.

Политологът обясни, че Русия държи нерешени конфликти между себе си и Украйна, защото по този начин прави членството на Киев в НАТО невъзможно.

“Това, което се случва в Украйна, спъва интеграцията на Киев в евроатлантическите структури”.

По думите на Табаков “Беларус и Украйна са не просто буфер срещу НАТО, но и буфер срещу демокрацията и западните практики”.

“Поради ниските културни граници между Русия и Беларус и Русия и Украйна всякакви западни практики като демокрацията, които могат да се установят в Минск или Киев, много лесно могат да бъдат ориентирани и в посока на самата Русия. Демокрацията в Русия е неудобство, затова страната използва тези две държави като буфери”.

“Украйна все по-често е част от маневрите на НАТО и обученията в Черноморския регион, което също дразни Москва”, добави експертът.

Той коментира и причините за намесата в конфликта на турския президент Реджеп Ердоган.

“Все повече Турция и Украйна гледат на себе си като на партньори, които могат да задълбочат сътрудничрството си в контекста на руската доминация в Черно море”.

Друга тема, на която Табаков се спря, е напрежението между Иран и Израел. Според него то е показателно за опитите на Тел Авив да докаже по недвусмислен начин, че Израел е против възстановяването на ядрената сделка и завръщането на САЩ в нея.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.