Как ще отговори Русия на новите санкции

Анджела Стент, професор от Джорджтаун

15:30 | 18 април 2021
Обновен: 16:37 | 18 април 2021
Преводач: Кирил Петков

"Мисля, че руснаците бяха предупредени, че предстоят санкции. Разбира се тяхната реакция е ответна критика. Ние експулсирахме 10 техни дипломати и очаквам да направят същото. Разбира се им е по-трудно да реагират с финансови и икономически мерки, защото ние сме в по-добрата позиция".

"Забранихме на всички американски финансови институции да търгуват с националния дълг на Русия, бил той в рубли или не", заяви професорът.

"Впрочем санкциите също включват мерки по активи на олигарси, близки до Путин. Предполагам, че хора около него са доста бесни, и че Русия ще отвърне. Но в същото време се очаква среща на върха във вторник".

"Президента Байдън я предложи на президента Путин, и въпреки, че руските власти казаха на посланика ни, че ако има санкции, то вероятно няма да има среща, мисля, че все пак тя ще се проведе", добави още проф. Анджела Стент.

От думите й стана ясно, че руснаците ще се възстановят от това, но все пак ще понесат икономическите последствия и те го разбират.

"Биха могли да засилят киберактивността си. Не знаем дали тези санкции ще го предотвратят. Биха могли да засилят напрежението на границата между Русия и Украйна, където вече сме изправени пред криза поради събирането на войски и не е ясно какви са техните намерения. Така че има действия, които могат да предприемат, които не са чисто икономически, но също така биха могли да увеличат напрежението със САЩ".