Русия губи съюзници в Източна Европа

Чехия изгони 18 дипломати, обвинявайки Москва за причиняването на смъртоносна експлозия през 2014 г.

18:11 | 19 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Владимир Путин може би изгуби един от най-близките съюзници в Европа,след като политиците в Чешката република най-накрая се обединиха срещу Русия, пише Bloomberg.

Обвинявайки Москва за смъртоносна експлозия и изгонвайки 18 служители на посолството, лидерите в Прага подчертаха ескалиращата загриженост на Запада относно действията на Путин, докато САЩ санкционираха Русия за хакерство и намеса в изборите, а руски войници продължават да бъдат струпани около украинската граница, докато междувременно здравето на Алексей Навални се влошава.

Обвиненията сигнализират за промяна в разделената външна политика на Чехия, която Русия използваше, за да увеличи влиянието си сред членовете на НАТО и Европейския съюз. Правителствата в Чешката република традиционно са подкрепяли своите съюзници. Президентът Милош Земан е един от най-големите защитници в Европа за по-тесни връзки с Москва и Пекин от идването си на власт през 2013 г.

Земан използва своята до голяма степен церемониална роля, за да критикува усилията на САЩ и ЕС да санкционират Путин за участието на Русия в конфликта в Украйна и отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал във Великобритания. Но сега в рядък пример за единство Земан взе страната на чешкото правителство срещу Путин.

„Президентът разполага с цялата информация под ръка“, заяви говорителят на президента Иржи Овчачек в Twitter.

„Най-висшите конституционни представители действат координирано“.

Премиерът Андрей Бабиш заяви, че правителството има "абсолютната" подкрепа на президента.

Изгонени дипломати

Чехите изгониха 18 дипломати, безпрецедентен брой, след като свързаха разузнавателната служба на ГРУ в Москва с експлозията през октомври 2014 г. в склад за боеприпаси в югоизточната част на страната. Правителството сравни експлозията, при която загинаха двама работници и доведе до евакуация на стотици от околните села, с атентата срещу Скрипал през 2018 г.

Русия отхвърли обвиненията и отмъсти, като изгони 20 чешки дипломати от Москва, което се превърна в нещо обичайно в ерата на външната политика на Путин. Решението на чехите се основава на „измислени доводи“, заяви външното министерство в Москва, обвинявайки Прага, че се е подчинила на натиска от Вашингтон.

"В бързината си да угодят на САЩ след неотдавнашните американски санкции срещу Русия, чешките власти дори надминаха своите задгранични господари", се казва в изявление на министерството.

Чехия отдавна е предпочитан партньор за Русия, въпреки че настроението към Москва е до голяма степен отрицателно сред чехите, които обвиняват Съветския съюз за това, че ги е държал встрани от западния просперитет през четирите десетилетия комунизъм.

Миналата седмица външният министър Ян Хамачек предложи Чехия да бъде домакин на среща на върха между Байдън и Путин, за да се намали напрежението между двете суперсили, но шансът това да се случи сега е минимален.

„Трябва да премахнем нарастващото руско влияние в чешката политическа, културна и икономическа сфера“, заяви в неделя президентът на Чешкия сенат Милош Вистрсил.

„Вчера разбрахме от премиера, че тези предупреждения не са били напразни.“

Най-голямата промяна, която би имала значение, би била със Земан. Той настояваше за по-голяма ангажираност между Чехия и Русия в продължение на почти десетилетие, като наскоро призова за повече руски инвестиции и приемането на руските ваксини срещу Covid-19, които не са одобрени от регулаторните органи на ЕС.

Президентът одобри уволнението на здравния министър Ян Блатни този месец, след като го обвини, че е оставил повече хора да умрат от Covid-19, като е отказал да използва руски и китайски ваксини.

Дипломатическият конфликт може също да има значително въздействие върху бизнеса. Докато Земан беше гласен за защитник на руски компании, участващи в разширяването на ядрената централа „Дуковани“ на стойност 7 милиарда долара, чешки политици от двете страни побързаха да заявят, че сега е почти сигурно, че Русия ще бъде изключена от търга.

Малко след като Бабиш потвърди участието на Русия в събота, чешката полиция заяви, че издирва двама мъже, които са били в страната по време на смъртоносната експлозия през 2014 г., използвайки руски паспорти с имена, които британската полиция е свързала с агенти на ГРУ, отровили Скрипал четири години по-късно.

„Това е голям удар за чешко-руските отношения“, каза по телефона Томаш Пояр, бивш чешки дипломат.

„Русия сега ще се опита да се защити.“