Чехия изгони 18 руски дипломати заради предполагаема руска намеса в експлозия в склад за боеприпаси

Чехия сравни случката с отравянето на бившив руски агент Скрипал в Англия през 2018 г.

10:30 | 18 април 2021
Обновен: 10:41 | 18 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Чешкото правителство твърди, че Русия е била замесена в смъртоносна експлозия на място за боеприпаси през 2014 г. и заяви, че прогонва 18  руски дипломати от Чехия, като сигнализира, че страната се присъединява към нарастващото през последните седмици международно недоволство към президента Владимир Путин, пише Bloomberg.

Неочакваното съобщение на министър-председателя Андрей Бабиш съвпада със загрижеността в САЩ и Европа относно натрупването на руски военни сили по границата с Украйна и обвиненията на САЩ към Русия за хакерски атаки.

Изпълняващият длъжността външен министър Ян Хамачек сравни експлозията, при която загинаха двама души в частен склад за боеприпаси, с отравянето през 2018 г. на бившия руски агент Сергей Скрипал в Солсбъри, Англия.

„Много съм натъжен, че чешко-руските отношения ще се влошат, но Чешката република трябва да реагира“, каза Хамачек в събота.

"Чешкото правителство е уведомило Европейския съюз и НАТО, като търси тяхната подкрепа".

Последният разрив сигнализира, че отношенията между Чехия, членка на НАТО и ЕС, и Русия може да стигнат до най-ниската си точка от края на комунистическото управление.

Чешките власти подозират, че руската разузнавателна служба ГРУ е помогнала за организирането на взрива през 2014 г. във Врбетице, каза Бабиш на брифинг. Чешкият външен министър Хамачек заяви, че служителите на руското посолство, които той определя като шпиони, трябва да напуснат страната в рамките на 48 часа.

Руски паспорти

Чешката полиция заяви в събота, че издирва двама мъже, посетили страната, използвайки руски паспорти със същите имена, които британската полиция заяви, че смята, че са псевдоними на агенти на ГРУ, отровили Скрипал четири години по-рано.

Мъжете са използвали самоличността на Александър Петров и Руслан Боширов, както и паспорти с други имена, когато са пътували в рамките на Чехия за около седмица през октомври 2014 г. Те се издирват във връзка с „тежка престъпна дейност“, според декларация на полицията, която не е уточнена.

Последните обвинения рискуват да увеличат напрежението между Прага и Москва до най-високото ниво, откакто централноевропейската държава свали комунистическото управление преди повече от три десетилетия. Оттогава отношенията включват дипломатически сблъсъци, например когато чехите експулсираха двама руски дипломати миналата година заради изфабрикуване на информация за предполагаем заговор за отравяне на чешки общински служители.

Тази седмица администрацията на президента Джо Байдън наложи допълнителни санкции срещу Русия, включително ограничения върху руския държавен дълг. В сряда чешкото правителство предложи да бъде домакин на все още непланирана среща на високо равнище Байдън-Путин.

Предполагаемата роля на Русия в експлозията бележи "абсолютно безпрецедентно нарушение на суверенитета и сигурността на Чешката република", заяви Жана Черночова, ръководител на комисията по отбрана на долната камара на парламента.

„Това не може да се толерира.“