Йън Бремър: Санкциите към Русия са меки

Йън Бремър, президент на Eurasia Group

16:00 | 17 април 2021
Обновен: 08:01 | 18 април 2021
Преводач: Силвия Грозева

Малко са ми меки тези санкции.

Определено показваме, че продължаваме да налагаме санкции на Русия. Това не е ново, нали? Но това е много по-малко, отколкото можеха да направят.

Вторичните пазари изобщо не са засегнати. Това означава, че няма нужда да се пита, може да се купуват руски облигации и да се продават после на американци.

Това силно ограничава ефекта на мярката.

Освен това няма санкции за олигарси, които мнозина се тревожат, че може да засегне Путин много по-директно.

И в същото време това е същия този Байдън, който се обади по телефона на Путин и го покани на среща през лятото в трета страна, и по-скоро.

Американците казаха, че ще пратят някакви кораби в Черно море в отговор на руската военна агресия на украинската граница.

Но в последните няколко дни решиха да не го правят.

Смятам, че посланието е следното – искаме хем да работим с руснаците, хем да им покажем, че можем да ги ударим икономически, когато досаждат и ни противоречат.

Но това е много предпазлив и умерен отговор на китайското поведение.

Интересно е да следим отговорите на Кремъл. Те казаха – ако наистина искаме да дойдем на гости, но ни налагате санкции, няма как в момента да приемем.

Звучи като – ще видим някакъв напредък на срещата.

Първото, което руснаците трябва да направят е отговорят на последните американски санкции. Явно ще го направят. Това ще бъде ограничен отговор. Сигурно ще изтеглят някои руски дипломати, вероятно ще изгонят някои американци дипломати от Русия.

Ще трябва да минат седмица-две.

Но сравнително скоро ще има отговор за личната среща между Путин и Байдън.

Путин не иска да показва, че американските санкции му пречат. Следователно те имат интерес да ги омаловажат като ефект. Ще кажат, че не е голяма работа.

По-спешния въпрос е дали руснаците ще решат да участват пряко с срещата на върха за земята. Тя е съвсем скоро и е събитие на администрацията на Байдън.

Това е най-голямото дипломатическо усилие на Байдън досега.

Руснаците обаче още не са отговорили на директната покана.

Това е най-скорошното събитие, което трябва да следим.

 

Мисля, че има опити за координация с европейците. Украинците искат план за действие от НАТО, но няма да го получат. Това би било повод за действия.

Американците искат германците да стоят далеч от Северен поток-2 и все повече изглежда, че Зелените ще изиграят голяма роля в правителството след Меркел.

Това би направило по-трудно да бъде пуснат Северен поток-2.

Така че има много въпроси, по които европейците и американците могат да се разберат.

За разлика от времената на администрацията на Тръмп.

Смятам, че усилията на Байдън и Блинкен показват напредък.

 

САЩ обяви нови санкции срещу Русия на 15 април.

На 16 април външният министър на Русия Сергей Лавров обяви за експулсирането на десетки сътрудници на посолството на САЩ.

На 17 април Русия задържа генералния консул на Украйна в Санкт Петербург Александър Соснюк и след това му препоръча да напусне страната до 72ч.

Президентът на Франция Еманюел Макрон ще разговаря с президента на Русия Владимир Путин в скоро време, съобщи Елисейският дворец.

Великобритания може да изпрати в Черно море два бойни кораба през май, съобщи на 18 април The Sunday Times.

Русия обяви, че започва учения в Черно море с кораби от Каспийската флотилия, съобщи Интерфакс на 13 април.