10 американски дипломати са изгонени от Русия

САЩ вече наложиха нови санкции на Русия заради извършени кибератаки

20:00 | 16 април 2021
Обновен: 20:52 | 16 април 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Русия ще изгони 10 американски дипломати от страната, заяви руският външен министър Сергей Лавров, пише БГНЕС.

„Руската федерация ще публикува днес имената на 8 американски служители, включени в руския санкционен списък. РФ ще предложи и 10 американски дипломати да напуснат Москва“, каза той.

Руската федерация стартира и процедура по прекратяване на практиката за наемане на граждани на Русия и трети страни в американските дипломатически мисии в страната, каза още Лавров.

Прекратява се и практиката на неконтролирани краткосрочни пътувания по работа в дипломатическата мисия на САЩ в Русия.

Руската федерация реагира положително на идеята за среща на върха със САЩ, като в момента разглежда аспектите, съобщи още външният министър.

По повод обвиненията на САЩ относно предполагаеми плащания от Руската федерация на талибаните за убийства на американски военни, според Лавров това са „спекулации и фобии“.

Москва ще отговори реципрочно и на експулсирането на дипломати от Полша, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

"Между другото, Полша също обяви експулсирането на наши дипломати и ние ще отговорим. Разбира се, по подходящ начин", каза Лавров по време на пресконференция след разговори със сръбския външен министър.

По-рано полското външно министерство съобщи, че трима служители на руското посолство в Полша са обявени за персона нон грата. Министерството заяви, че основа за такова решение е „нарушаването на условията на дипломатически статут от тези лица и провеждането на дейност в ущърб на Република Полша“.