Европейските правителства ще спасяват икономиките първо с грантове

Причината е, че грантовете са безвъзмездни, а все още няма яснота кога дълговете ще трябва да се приведат отново в съответствие

09:40 | 1 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

На фона на опитите на Европейския съюз да разпредели средствата по своята програма за възстановяване на стойност 750 милиарда евро до следващата година някои от най-тежко засегнатите от пандемията страни се борят да установят най-добрия начин, по който да поддържат финансите си, след като получат милиардите евро нови заеми, пише Bloomberg.

Испания, Гърция и Португалия планират първоначално да се фокусират върху грантовете, които не трябва да бъдат връщани обратно, докато чертаят начини как да получат достъп до заемите за 360 милиарда евро, които ЕС ще предостави на страните членки като част от пакета стимули. Италия вече сигнализира, че ще изисква пълните 128 милиарда евро под формата на заеми, на които има право.

Икономистите и централните банкери насърчават ЕС да увеличи разходите си в опит да спаси икономиката. Блокът дори отмени фискалните си цели поне до края на 2021 г. заради глобалната криза. Страните обаче остават предпазливи, защото все още не е ясно кога те ще трябва да приведат дълговете си отново в съответствие.

“Грантовете трябва да бъдат изпълнени през първите три години, така че ние ще съсредоточим усилията си върху инвестирането на тези безвъзмездни средства”, заяви испанският министър на икономиката Надя Калвино.

Италия и

Италия и Испания са най-големите бенефициенти на европейския възстановителен фонд. Графика: Bloomberg 

Колебанията относно незабавното използване на заемите идват в момент, в който безпрецедентните стимули увеличиха нивата на дълга над общия брутен вътрешен продукт на страните от Южна Европа. Дългът на Италия може да се повиши до 158% от БВП през тази година, далеч над 60-те процента, позволени спрямо правилата на блока. Очакванията са дългът на Испания да достигне 120% от БВП до края на годината.

В опит новите заеми да не се отразят на баланса ѝ Гърция, чийто дълг може да достигне 197% от БВП до края на годината, се опитва да използва европейските средства, за да предложи финансови инициативи за частния сектор, включително гаранции за евтини заеми за компаниите, твърдят представители на правителството, пожелали да запазят анонимност.

Португалия, чийто дълг се очаква да достигне 135% от БВП през следващата година, заяви, че смята да минимизира употребата на заеми, тъй като това може да доведе до ръст на дълга.

Все още има голям стимул за тези страни да се възползват от заемите на ЕС, които могат да получат на рекордно ниски лихвени проценти. Ако Италия се възползва от всички достъпни за нея заеми, Рим ще си спести около 1,4 милиарда евро финансови разходи всяка година, сочат изчисления на Bloomberg.

Първо грантовете

“Въпреки че лихвите са ниски сега, финансовите условия могат да се влошат в бъдеще, ускорявайки употребата за издадените от ЕС облигации”, заяви Реймънд Торес, икономист в испанския мозъчен тръст Funcas.

“В бъдеще в възможно различията да се увеличат между това, което страните могат да финансират с европейски заеми и това, което могат да направят на пазара”, коментира Торес. “Има смисъл да се започне с грантове и след това да последват заемите”, добавя той.

Някои страни вече изразиха нежелание да използват европейските заеми заради свързаните с тях изисквания. Брюксел настоява правителствата да използват заемите и грантовете за определени, одобрени от блока проекти, като средствата ще бъдат предоставени едва след достигането на определени етапи.

Имайки се предвид последната вълна на ограничения, които помрачават перспективата за бързо възстановяване през следващата година, важността на подобни фондове е все по-голяма за ударените икономики в региона.

Европейските правителства към момента водят преговори с Европейския парламент относно някои детайли по плана, което увеличава съмненията дали първата част от средствата може да бъде предоставена през първата половина на 2021 г., както е предвидено. Споразумение е необходимо за европейския бюджет и пакета стимули на стойност 1,8 трилиона долара.