Италия одобри проектобюджета си за 2021 г. на фона на ръст в случаите на Covid-19

Очаква се страната да наложи нови мерки срещу разпространението на коронавируса

10:15 | 18 октомври 2020
Обновен: 11:03 | 18 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Camilla Cerea/Bloomberg
Снимка: Camilla Cerea/Bloomberg

Италианското правителство одобри проектобюджета си за следващата година, търсейки начини да увеличи мерките в подкрепа на икономиката на фона на подновения ръст на случаите на заразени с коронавирус, съобщава Bloomberg.

Бюджетът ще се фокусира върху здравния сектор, мерките за подкрепа на семействата и удължаване на мораториума върху заемите и ипотечните кредити, заяви правителството в изявление в неделя.

В проектобюджета има предвидени 4 милиарда евро (4,7 милиарда долара) за подкрепа на най-тежко засегнатите от коронакризата сектори.

Италия съобщи за рекордните нови 10925 случаи на заразени с коронавирус в събота и 47 жертви на пандемията. Правителството на премиера Джузепе Конте може скоро да наложи нови ограничения на публичния живот, твърдят правителствени източници, пожелали да запазят анонимност. Възраждането на пандемията в Италия, първоначалният епицентър на коронакризата в Европа, следва това във Франция и Испания, където новите случаи се увеличават от няколко дни насам.

Правителството заяви, че в най-лошия сценарий брутният вътрешен продукт на страната може да се свие с 10,5% през тази година и да нарасне с едва 1,8% през 2021 г. Настоящата прогноза на администрацията е за 9-процентен икономически спад през тази година и 6-процентен растеж през следващата.

Бюджетът на Италия предвижда 13 милиарда евро данъчни облекчения за по-слабо развитите южни региони и 8 милиарда евро за реформи в данъчната система. Временните данъчни облекчения за средната класа би трябвало да станат постоянни.

Рим е напът да получи най-голям дял от възстановителния фонд на Европейския съюз - 209 милиарда евро според програмата, като предстои правителството на Конте да обсъди с Европейската комисия начините, по които смята да изразходи средствата.

Очаква се правителството да обяви нови мерки, включително по-ранни часове за затваряне на баровете и ресторантите и ограничение за спортните активности най-рано в неделя.