Италия подготвя нов пакет мерки за подпомагане на бизнеса

Финансовият министър Роберто Гуалтиери заяви, че новото финансово подпомагане ще бъде изплатено в рекордно кратко време

16:36 | 27 октомври 2020
Обновен: 16:37 | 27 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Италианският премиер Джузепе Конте финализира нов пакет със стимули, за да помогне на секторите, пострадали най-силно от последните ограничения във връзка с коронавируса на фона на нарастващите протести в големите градове, включително Милано и Торино, съобщава Bloomberg. 

Кабинетът на Конте се събира във вторник в Рим, за да подпише мерките на стойност за около 5 млрд. евро, които ще компенсират частично бизнеса, който пострада заради новите ограничения, одобрени през уикенда.

Финансовият министър Роберто Гуалтиери заяви, че новото финансово подпомагане ще бъде изплатено в рекордно кратко време до 15 ноември, а някои от най-засегнатите компании ще могат да получават два пъти повече от сумата, която първоначално е заделена за тях, съобщава служител на министерството.

Гуалтиери се самоизолира след контакт със служител, който е с положителен тест за коронавирус, и ще участва дистанционно в заседанието на кабинета.

С достигнатия рекорден брой на заразени правителството предприе нови ограничения за работното време на баровете и ресторантите, затвори местата за забавление и хазартните зали, както и фитнесите и басейните.

Правителството призовава да се избягват пътуванията и хората да не канят външни хора в домовете си. Новите мерки, които ще останат в сила до 24 ноември, са в допълнение на вече въведения вечерен час в големите градове, включително Милано и Неапол.

Конте е изправен пред нарастващия натиск за облекчаване на ограниченията, след като протестиращи излязоха по улиците в много градове в понеделник вечерта.

Бившият премиер Матео Ренци, член на италианския Сенат на Републиката, призова премиера да промени указа с ограниченията, докато лидерът на опозицията Матео Салвини заяви, че ще оспори мерките в съда.

Стотици протестират срещу новите ограничения в цялата страна, а демонстрациите ескалираха в Торино и Милано, след размириците в Неапол през уикенда.

В Милано, финансовата столица на Италия, трамваите бяха атакувани от вандали и полицията използва сълзотворен газ, за ​​да разпръсне протестиращите.

В Торино, домът на автомобилния производител Fiat Chrysler, някои демонстранти разбиха витрините на магазините.

Правителството беше принудено да действа, тъй като основната цел „сега трябва да бъде възстановяване на контрола върху епидемиологичната обстановка“, за да се предотврати претоварване на здравната система, заяви Конте в ежедневния Corriere della Sera.

Новите мерки ще помогнат за поддържането на "стабилността на цялата социална и икономическа система", каза премиерът.