Европейските инвеститори се притесняват за Испания, не за Италия

Индексът IBEX 35 се понижава с почти 30% през 2020 г., очакванията са испанската икономика да е сред най-тежко ударените от коронакризата в Европа

16:50 | 10 октомври 2020
Автор: Нина Луканова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нарастващият списък с рискове в Испания започва да притеснява инвеститорите, пише Bloomberg в анализ. 

Възвръщаемостта на италианските облигации, които доскоро бяха сред най-доходните, сега се намира близо до рекордно ниско ниво.   

Миналият месец Citigroup препоръча да се продават испански облигации за разлика от португалските, като се позова на нарастващите фискални опасения, подновеното сепаратистко напрежение в района на Каталуния и перспективата за понижаване на кредитния рейтинг на Испания, след като S&P Global Ratings намали перспективите на страната до отрицателни.

Междувременно испанският бенчмарк е най-зле представящият се сред основните индекси на континента през тази година.

В основата на влошеното състояние лежи едно от най-яростните проявления на пандемията от коронавирус в Европа, пораждайки опасенията, че икономическият спад на страната ще бъде по-висок от този в останалата част от региона. Слабата испанска икономика и това, което управителят на централната банка на странта Пабло Ернандес де Кос нарече „нефункциониращ“ пазар на труда, само увеличават тези опасения.

Европейската централна банка предостави подкрепа за страната чрез програмата си за изкупуване на облигации, смекчавайки удара. "Но темпът на покупки през последните месеци се забавя, оставяйки дълговия пазар уязвим за продажби", посочва Ян фон Герих, главен стратег на Nordea Bank Abp.

Евтини акции

Резултатът от цялата тази суматоха е, че испанските акции започват да изглеждат евтини.

Индексът IBEX 35 се понижава с почти 30% през 2020 г., а прогнозите за печалба на акция са намалели наполовина. Това удвоява спада в прогнозите за по-широкия индекс Stoxx Europe 600 според оценките на Bloomberg. По-специално банките са най-слабо представящите се на пазара поради натиска от ниските лихвени проценти и забраната на ЕЦБ за изплащане на дивиденти.

Представяне на

Представяне на испанският индекс IBEX 35 спрямо другите такива в региона. Графика: Bloomberg

„Италия и Испания се нареждат сред най-евтините пазари в световен мащаб“, заяви стратегът на JPMorgan Мислав Матейка в бележка от 5 октомври. 

Политическото напрежение в страната се засилва и от безизходицата в Каталуния, която потенциално пречи на преговорите за бюджета за 2021 г. 

Доходността на 10-годишните облигации на Испания се намира близо до рекордно ниско ниво от около 0,25% и то благодарение на безпрецедентните стимули от ЕЦБ. Въпреки че лихвените проценти по заемите вероятно няма да се повишат много, като се има предвид тази подкрепа, все още има възможности за инвеститорите да очакват увеличаване на доходността.

Премията, при която инвеститорите предпочитат да държат италиански облигации вместо испански, е при 54 базисни пункта - най-ниското ѝ ниво от май 2018 г. и около една четвърт под това от пика през миналата година.

Спред между

Спредът между испански и италиянски ДЦК e на най-ниското си ниво от 2018 г. Графика: Bloomberg

Стесняването на спреда идва с облекчаването на политическото напрежение в Италия, след като правителството на премиера Джузепе Конте се справи с предизвикателството от опозиционния си съперник Матео Салвини на регионалните избори миналия месец. Нацията също ще бъде най-големият бенефициент на фонда за възстановяване на Европейския съюз и ще възстанови нивото си на БВП от 2019 г. през 2023 г. според Citi.

"За разлика от това, Испания се очаква да се възстанови през 2024 г., последна сред 10-те най-големи икономики в еврозоната", пише стратегът на Citi Аман Бансал. "Това поставя фокус върху липсата на инерция за реформи", смята експертът.