Рисковете изобилстват на развиващите се пазари в последната седмица преди изборите в САЩ

Предпазливостта изглежда ще бъде девиз за инвеститорите до президентския вот

17:54 | 26 октомври 2020
Обновен: 17:55 | 26 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Roger Kisby/Bloomberg
Снимка: Roger Kisby/Bloomberg

Развиващите се пазари започват последната пълна търговска седмица преди президентските избори в САЩ с акции и валути близо до най-високите им стойности от януари, съобщава Bloomberg.

Трейдърите обаче не могат да очакват ситуацията да се подобри значително през идните дни.

Предпазливостта изглежда ще бъде девиз за инвеститорите, като вотът на 3 ноември не само ще разкрие дали кандидатът на демократите Джо Байдън ще заеме мястото на Доналд Тръмп в Белия дом, както за момента сочат социологическите проучвания, но и ще реши съдбата на дългоочаквания пакет от стимули в САЩ. Винаги има и риск от оспорван резултат.

“Има смисъл за инвеститорите на развиващите се пазари да поддържат само нискорискови позиции в оставащите дни преди изборите в САЩ”, посочват експерти на Credit Suisse в доклад. Те обясняват, че това е така отчасти защото има движения при разликата в подкрепата към Байдън и Тръмп, както и защото има вероятност продължаващите преговори за нови стимули да предизвикат някои временни трусове на пазарите.

Предпазливостта на инвеститорите вече е видима. Основните индекси на MSCI за акциите и валутите претърпяха леки изменения в петък. 

Това не означава, че няма изобилие от събития на развиващите се пазари, които да държат трейдърите нащрек през тази седмица. В понеделник Китай обяви, че ще наложи санкции срещу Boeing, Lockheed Martin и Raytheon Technologies, след като миналата седмица САЩ одобриха продажби на оръжие на Тайван за 1,8 милиарда долара.

Южна Африка ще представи средносрочния си бюджет, който ще начертае плановете на страната за харчене и заемене на средства за следващите три години.

Тази седмица също така предстоят и заседания за паричната политика в Бразилия и Колумбия.

5-годишният план на Китай

Китайската комунистическа партия ще проведе заседание в понеделник и вторник, в рамките на което ще обсъди следващия си 5-годишен план. В края на пленума се очаква да има яснота за това какъв ще бъде планът, въпреки че детайли по него ще бъдат обявени през март.

Вероятно в рамките на срещата ще има дебат относно обявяването на нова цел за икономическия растеж в Китай. Амбициозната цел от над 5-5,5% ще значи, че повече тежест се поставя върху количеството, а не върху качеството на растежа. 

Китайският юан достигна най-високото си ниво спрямо долара от над две години насам миналата седмица след отслабването на зелените пари и признаците за ускоряване на възстановяването във втората по големина икономика в света през септември.

Китай ще публикува данните за инсустриалното си производство във вторник, а официалните данни за индекса на мениджърите по поръчките PMI се очаква да бъдат обявени в събота и да покажат продължаваща експанзия.

Централни банки на пауза

Централната банка на Бразилия вероятно ще запази непроменени основните си лихви в сряда, докато инвеститорите следят за сигнали за следващите ходове на централните банкери, смятат от Bloomberg Economics.

В петък фонд мениджърите ще следят данните за безработицата през август, предварителните бюджетни баланси за септември и четенията за нетния дълг като процент от брутния вътрешен продукт.

Централните банкери в Колумбия вероятно също ще запазят основните си лихвени проценти на рекордно ниско ниво в петък според средните очаквания на анкетирани от Bloomberg икономисти.

Колумбийското песо е най-добре представящата се валута сред тези на Латинска Америка през този месец след мексиканското песо.

Данни и събития

- Южна Корея ще обяви данните си за БВП за третото тримесечие във вторник, като икономисти прогнозират ръст от 1,3% на тримесечна база. Страната ще представи данните за потребителското доверие през октомври в сряда, а настроенията на бизнеса за ноември ще станат ясни в четвъртък;

- Тайван ще обяви данните за представянето на икономиката си през третото тримесечие в петък;

- Турската централна банка ще обяви последната си прогноза за инфлацията в тримесечния си доклад в сряда. Турската лира отслабна до 8 лири за долар в началото на седмицата за пръв път, задълбочавайки скептицизма относно усилията на централните банкери за стабилизиране на валутата на фона на нарастващото геополитическо напрежение;

- Предварителните четения за БВП на Мексико през третото тримесечие, които ще бъдат публикувания в петък, вероятно ще покажат, че активността се оттласква от дъното през второто тримесечие, смятат от Bloomberg Economics;

Валутите на развиващите се пазари могат да увеличат стойността си с 5% до края на годината, ако Байдън спечели президентските избори, смятат стратези на Morgan Stanley. В своите препоръки до инвеститорите банката посочва, че навлиза в дълги позиции в южноафриканския ранд и руската рубла спрямо долара и се премества към къси в американската валута спрямо бразилския реал, мексиканското песо и колумбийското песо.