Възстановяването на Китай продължава и това е единствената добра новина за световната икономика

Втората по големина икономика в света възвърна всички позиции, които е загубила през първата половина.

09:24 | 19 октомври 2020
Обновен: 09:28 | 19 октомври 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономическото възстановяване на Китай продължава, осигурявайки подкрепа на световната икономика, засегната от най-дълбоката рецесия след Голямата депресия, съобщава Bloomberg.

БВП на Китай се повишава с 4.9% през третото тримесечие на годишна база. Това е под прогнозите на икономистите, но все пак растежът е по-бърз от нарастването с 3.2% през второто тримесечие. Продажбите на дребно се повишават с 3.3% през септември, а индустриалното производство – с 6.9%, докато ръстът на инвестициите се ускорява до 0.8% през деветте месеца до края на тримесечието.

Въпреки по-слабото от очакваното представяне на БВП, продукцията се е увеличила с 0.7% през годината до момента, което означава, че втората по големина икономика в света възвърна всички позиции, които е загубила през първата половина.

В основата на възстановяването стои ограничаването на разпространението на коронавирус, което позволява на заводите бързо да отворят отново и да се възползват от глобалното търсене за медицинско оборудване и технологии, свързани с работата от дома – тенденция, която помага на износителите да спечелят рекорден пазарен дял през седемте месеца до юли.

„Една от причините, поради които основният БВП се размина с очакванията, е вероятно силното възстановяване на вноса, което допринася отрицателно за БВП“, каза Лиу Пейциен, икономист за Китай в Natwest Markets в Сингапур. Според нея обаче това не трябва да се разглежда като нещо негативно.

Все по-голям фактор за световната икономика

Анализът на данните на Международния валутен фонд показва, че делът на световния растеж, идващ от Китай, се очаква да се увеличи от 26,8% през 2021 г. до 27,7% през 2025 г., сочат изчисленията на Bloomberg.

МВФ казва, че китайският растеж е практически единствената причина, поради която очаква глобалното БВП да бъде с 0,6% по-високо до края на 2021 г. в сравнение с края на 2019 г.

БВП на

БВП на Китай за третото тримесечие се размина с очакванията, но все пак възстанови загубите си на годишна база. Графика: Bloomberg

Но възстановяването не се случва съвсем без предизвикателства. Икономиката е само с 0.7% по-голяма през деветте месеца до септември, отколкото през същия период на 2019 г. В началото на годината правителството очакваше годишен ръст от около 6%.

А потребителското харчене се възстановява бавно. Дори и при положение, че вирусът е под контрол, купувачите са похарчили с около 9% по-малко през първите осем месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година.

Също така не е ясно колко трайно ще се окаже възстановяването поради вътрешния натиск от страна на безработицата и нарастващия корпоративен и домакински дълг.

Важно е и как ще се развият отношенията на Китай със САЩ след президентските избори през ноември. Всяко влошаване на търговските отношения ще спъне възстановяването на износа. В същото време възраждащата се пандемия в Европа и САЩ ще усложни глобалното възстановяване и може да влоши възстановяването на самия Китай.