Китайските технологични акции ще се представят по-добре от американските си конкуренти

Нарастващите регулаторни предизвикателства пред технологичните гиганти на САЩ са част от причините

22:01 | 13 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайските интернет акции ще продължават да се представят по-добре от американските си конкуренти в идните месеци на фона на регулаторните предизвикателства пред технологични гиганти на САЩ от Вашингтон и Брюксел, смятат някои инвеститори, цитирани от Bloomberg.

Техните причини включват очакванията, че отслабването на американските компании с огромни капитализации ще увеличи привлекателността на китайските технологични дружества. Междувременно нарастващата несигурност около перспективите за американския сектор може да насочи купувачите към по-евтините китайски технологични акции, които все още са подкрепяни от правителството в Пекин.

„Структурната тенденция за китайските технологични компании остава непроменена“, заяви Едуард Лим, Covenant Capital. “Оценките на компаниите в сектора са по-ниски, като те имат по-високи перспективи за растеж, отколкото американските, а регулаторните рискове са от собствените власти”, обяснява той.

Китайските технологични

Китайските технологични акции се представят по-добре от Nasdaq през тази година. Графика: Bloomberg 

Индексът MSCI China Information Technology се повиши с 45% през тази година срещу 32-процентен ръст на Nasdaq Composite. Показателят се повиши и във вторник, разширявайки печелившата си серия до седем последователни дни, въпреки че пазарът в Хонконг, където са листнати много от компаниите в него, беше затворен заради тайфун.

Различни удари

Перспективата републиканците да изгубят Сената на изборите в САЩ през следващия месец привлече вниманието към доклад на контролираната от демократите Камара на представителите от миналата седмица, който препоръча ограничаването на силите на американските технологични гиганти, включително Amazon.com и Alphabet - компанията майка на Google. Регулаторите в Европейския съюз често насочват фокуса си към въвеждането на по-строги правила за сектора.

Позициите на САЩ и ЕС са в контраст с подхода на властите в Китай, които ще се срещнат този месец, за да начертаят плановете за икономическите и социалните си политики в следващите пет години. Пленумът на Комунистическата партия ще предостави свежи планове за подкрепа на вътрешния технологичен сектор, сочат очакванията на Bloomberg Intelligence.

“САЩ са в “кървава спортна напревара” с Китай по отношение на технологиите и икономиката, а компании като Alibaba верояно ще продължат да инвестират милиарди долари в изкуствен интелект, облачни изчисления и 5G мрежи”, заяви Робърт Гилам, главен изпълнителен директор на McKinley Capital.

Атаката на Китай

Със сигурност има множество атаки върху китайски технологични компании от администрацията на американския президент Доналд Тръмп на фона на задаващите се избори. Huawei, Semiconductor Manufacturing International Corp., Tencent и Ant Group са сред компаниите, попаднали под удара на американското правителство през последните месеци.

"От антимонополна гледна точка рискът за китайските технологични акции, в сравнение с американските им конкуренти, е по-малък, което е позитивно за представянето им в следващите месеци", смята Дзиен Шъ Кортеси от GAM Investment Management.

Даниел Морис от BNP Paribas Asset Management е съгласен с това твърдение, като смята, че демократите са по-голяма заплаха за технологичния сектор от републиканците.

“Повече регулации ще облагодетелстват китайските технологични компании”, посочва той. “Отслабването на американските гиганти трябва да предостави възможности”, добавя Морис.