Големите технологични компании имат причина да се боят от победа на демократите

Инерцията за ограничаване на властта на технологичните гиганти нараства

17:10 | 11 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

За големите американски технологични компании 2020 може да е и най-добрата, и най-тежката година. Коронавирусната пандемия увеличи тяхната сила, тъй като милиони потребители започнаха да разчитат на дружествата за онлайн търговия, забавление, бизнес и социални контакти. Способността на технологичните гиганти да просперират по време на строгите ограничения срещу пандемията повиши пазарните им капитализации до исторически високи нива. Инерцията на развитието на тези компании обаче може да се забави през тази година, тъй като желанието на САЩ да ограничи законово тяхната мощ е все по-голямо, пише The Wall Street Journal. 

Докладът от 449 страници на Антимонополния подкомитет на Камарата на представителите на САЩ от тази седмица е безкомпромисен към Amazon, Apple, Google и Facebook. Според него и четирите компании са монополисти или притежават солидна власт, с която са злоупотребили. 

Тъй като всяка компания служи като вход към определен дистрибуционен канал, те могат да “избират победители и губещи” в икономиката. Дружествата могат да налагат твърде високи такси и тежки договорни условия за съхранението на данни. 

Големите четири са преминали от малки стартъпи, се посочва в докласа, към „видовете монополи, които последно видяхме в ерата на петролните барони и железопътните магнати“. Въздействието на доклада се намалява от отказа на членовете на републиканците в Антимонополния подкомитет да се присъединят към него.

Междувременно те издадоха отделен орговор в рамките на 28 страници по-рано тази седмица, който подкрепя силното антимонополно правоприлагане, но спира някои от най-строгите препоръки на доклада. 

И все пак констатациите предоставят подробна пътна карта и множество доказателства, от които може да се възползва Джо Байдън в случай, че спечели президентските избори, и които потенциално биха могли да бъдат използвани от нов Конгрес в подкрепа на законодателните действия. Те също биха могли да засилят съществуващите регулаторни действия. 

Очаква се министерството на правосъдието да заведе ново дело до седмици срещу господството на търсачката на Google, като то ще е най-голямото след делото срещу Microsoft в края на 90-те години на миналия век.

Amazon, Apple и Facebook вече са обект на антитръстови разследвания от федералните регулатори и държавните прокурори, които се опитват да не прекрачат тънката граница. Въпреки че това има своята цена, в доклада се отбелязва, че големите четири технологични гиганта на САЩ "са донесли ясни ползи за обществото". 

Проучвания показват, че потребителите се тревожат за поверителността на данните си и дали наистина технологичните гиганти са твърде мощни, но се наслаждават на иновациите, безплатните услуги и често по-ниските цени, които предлагат. 

Най-добрият начин за контрол на тези компании е като се преоткрие американския антимонополен модел, базиран на концепцията за вредата върху потребителите или повишаването на цените. 

Фокусът трябва да обхване въздействието на корпоративната мощ върху структурата на пазара, конкуренцията, иновациите и качеството. Необходим е и много по-задълбочен контрол върху технологичните придобивания, за да се гарантира, че те не са насочени към неутрализиране или унищожаване на конкуренцията. От 1998 г., отбелязва докладът, четирите групи са закупили над 500 дружества помежду си. Антитръстовите агенции не са блокирали нито една сделка.

САЩ и Европейският съюз също биха могли да се възползват от по-тясна координация. Въпреки че не винаги е перфектен модел, Брюксел вече си проправи път в технологичното регулиране и сега подготвя своя Закон за цифровите услуги, чрез който ще принуди големите технологични компании да споделят своите огромни наличности от данни с по-малки конкуренти. 

В зависимост от това какво ще се случи на изборите за следващия месец, Вашингтон може да започне да наваксва спрямо европейските действия много бързо.