Технологичните гиганти отстояват покровителството си над интернет

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 30.07.2020

13:19 | 30 юли 2020
Обновен: 13:30 | 30 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

В рамките на изслушването на представители на големите американски технологичните компании в антикартелната подкомисия в Конгреса на САЩ демократът Дейвид Сислайн заяви: „Нашите бащи основатели не се поклониха на нито един крал, няма да се преклоним и ние пред владетелите на нашата интернет икономика“. Това разкри Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Комисията беше извикала четирима от тези „владетели“, шефовете на Apple, Alphabet, Amazon и Facebook - поради пандемията Тим Кук, Сундар Пичай, Джеф Безос и Марк Зукърбърг бяха включени дистанционно от домовете им. Всички също така представиха подготвени предварително изявления в комисията".

"Въпреки че компаниите оперират на различни пазари, според Сислайн всички те са платформи, които контролират „гърлото на централен канал за дистрибуция“ за икономиката в интернет – за търговията на дребно, за приложения или информация", допълни Попов.

"Според Сислайн те могат да начисляват огромни такси чрез договори на бизнес партньори или получавайки ценни данни от хората и компаниите, които разчитат на тях, освен това злоупотребяват със своя размер и технологичното предимство, за да осигурят своето господство", каза още главният редактор на Investor.bg, 

Попов уточни, че подобни обвинения са много различни в зависимост от групата и варират от сделките на Amazon с малките търговци на дребно, през рекламния бизнес на Google до модерирането на платформата на Facebook.

Бойчо Попов обяви, че 99% от клиентите на iPhone са доволни от устройството си, базирайки се на изявлението на изпълнителния директор на Apple Тим Кук. Другите компании на подсъдимата скамейка също имат подкрепата на своите клиенти до голяма степен, както редовно показват проучванията.

От технологичния коментар стана ясно, че по думите на Джеф Безос очакванията на неговите потребители налагат постоянни иновации.

Вижте целия коментар във видео материала.