Технологичните гиганти отчитат успешно тримесечие въпреки икономическите спадове

Apple, Amazon.com, Facebook и Alphabet записват общи приходи от 206 млрд. долара в трите месеца до юни

12:49 | 31 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Пандемията увеличи зависимостта към продуктите и услугите на най-големите американски технологични компании, докато опустоши голяма част от останалата икономика, пише Bloomberg. 

Тримесечните резултати на Apple, Amazon.com, Facebook и Alphabet в четвъртък показаха, че индустрията се капитализира в кризата, след като мерките за овладяване на пандемията насочиха потребителите към използването на технологични джаджи и интернет като среда за социални връзки, пазаруване, обучение и работа. 

Заедно четирите компании записаха приходи от 206 милиарда долара и нетна печалба от 29 милиарда долара за трите месеца, приключващи в края на юни. 
“Точно сега светът е на големите технологии и всеки си плаща таксата”, коментира Дан Ивс, анализатор на Wedbush Securities.

Отчетите за второто тримесечие на четирите технологични компании бяха обявени ден, след като техните лидери бяха изслушани в Конгреса относно това дали нарушават антитръстовите регулации и нуждата да бъдат ограничени. 

Ръководителите на Apple бързо осъзнаха как силните резултати на компанията контрастират на икономическия колапс, който причини загубата на милиони работни места и много фалити. 

По-рано в четвъртък САЩ записаха рекорден икономически спад от 32,9% за второто тримесечие на годишна база, а данни показаха, че 17 милиона американци получават помощи за безработица към средата на юли. 

“Ние осъзнаваме факта, че тези резултати са изключително незасегнати по време на реални икономически трудности за компаниите, големи и малки, и със сигурност за домакинствата”, заяви главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук в рамките на пресконференция. “Във времена като тези ние сме фокусирани върху подобряването на икономиката, за да се уверим, че успехът ни не е само наш успех”, добави той. 

Кук се ограничи в обичайните си похвали за тримесечното представяне на компанията, като вместо това отдели голяма част от времето си, за да коментира иновации по отношение на борбата с коронавируса, включително партньорството на дружеството с Google в тази насока. 

Въпреки това данните рисуват ясна картина. Продажбите на IPad и Mac се увеличават на фона на ръста на служителите, работещи от домовете си. Mac записа най-силното си второ тримесечие в историята, докато iPad отбелязва най-успешните си втори три месеца от осем години насам, стана ясно от изказване на Кук пред Bloomberg TV.

Amazon отчете рекордна тримесечна печалба, тъй като хората, избягващи физическите магазини, се насочиха към пазаруване онлайн.

“Навлизането на електронната търговия се ускорява”, заяви анализатор на Neuberger Berman. Amazon е пример за печеливш от трансформацията, а“промените са тук и ще останат”, добавя той. 

Ден след изказването си пред Конгреса относно понякога суровото отношение на Amazon към по-малките търговци, основателят на компанията Джеф Безос отбеляза в изявление, че те отчитат по-бърз растеж, отколкото собствените операции на дребно на компанията. 

Facebook пък отчете по-добри от очакваното резултати, което отчасти се дължи на факта, че много малки и средни компании изместиха бизнесите си онлайн, за да оцелеят, стана ясно от изказване на главния оперативен директор на компанията Шерил Сандбърг. 

Компанията обяви, че има над девет милиона рекламодатели и над 180 милиона малки компании използват безплатните ѝ опции, като например профили във Facebook или Instagram.

Google на Alphabet, е единствената компания сред гигантите, която отчете негативно отражение от пандемията, като приходите ѝ се понижават за пръв път в историята на фона на свитите разходи на рекламодателите. Компанията е силно изложена на трусовете в туристическия сектор и при търговците на дребно, които бяха силно засегнати от пандемията. 

Все пак останали части от бизнеса на Google се представят добре. Продажбите в облачния бизнес на компанията отчитат 43-процентен ръст, а печалбата на YouTube от реклами се увеличава с 6%, тъй като повече хора гледат видеа от домовете си.