Alphabet отчете първия спад на приходите в историята си

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 31.07.2020

11:47 | 31 юли 2020
Обновен: 12:12 | 31 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

Машината за растеж на приходите на Alphabet Inc. забуксува за първи път в корпоративнаа история, приклещена от пандемията на коронавируса и последващата икономическа криза, които принудиха рекламодателите да изтеглят разходите си. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

"По-високите разходи и намаляващите приходи от реклама по време на пандемията натовариха компанията майка на Google през второто тримесечие. Печалбата се срина на годишна база с една трета от 9,95 милиарда до 6,96 милиарда долара, съобщи интернет гигантът в четвъртък след затварянето на борсите в САЩ".

По думите му машината за пари на Alphabet - рекламният бизнес на Google – бе силно ударена по време на кризата.

"За първи път в 22-годишната история на компанията приходите от реклама намаляват до 29,9 милиарда долара. Това е с 8,1 процента по-малко в сравнение с предходната година, изчислява Bloomberg.  Това е най-малкият обем от третото тримесечие на 2018 г. и първият спад в историята. Понижението е в ярък контраст с конкурента за дигиталната реклама Facebook Inc., който отчита ръст на общите приходи с 11%".

Вижте целия разговор във видеото. 

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.