Исторически спад за икономиката на САЩ от 32.9%

Данни от второто тримесечие за икономиката на САЩ показват огромните щети в резултат от масовите затваряния на бизнеса

16:05 | 30 юли 2020
Обновен: 16:10 | 30 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка:Angus Mordant/Bloomberg
Снимка:Angus Mordant/Bloomberg

Икономиката на САЩ отчита най-големия си спад от 40-те години на миналия век през второто тримесечие на тази година. Това е показателно за опустошителното влияние на пандемията върху бизнеса и цялата страна, след като милиони американски граждани останаха без работа, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната се свива с 32.9% на годишна база, което е най-големият спад, откакто се събират месечни данни от 1947 г. насам, показват предварителните изчисления на Министерството на търговията. Средната прогноза на анкетираните от Bloomberg икономисти бе за спад от 34.5%.

Данните показват мащаба на щетите върху икономика от затварянията на редица бизнеса с цел ограничаване на разпространението на коронавируса в страната, което сложи край на най-продължителния икономически растеж на САЩ.

Заетостта, разходите и производството се подобриха след отварянето на икономиката през май и мащабните икономически стимули достигнаха до американските граждани, но скорошният ръст на новите случаи на коронавирус ограничи темпа на възстановяването.

Скокът на новите случаи, който е в резултат от несправянето на САЩ с овладяването на пандемията, показва, че щатската икономика вероятно ще се възстанови по-бавно в сравнение с други страни като тези от еврозоната, които се справиха по-добре в ограничаването на разпространението на заразата.

А всъщност колкото по-дълго продължава разпространението на коронавируса, без да е намерена ваксина, толкова дълго световният брутен вътрешен продукт ще остане под нивата от преди пандемията. Това оставя трайни белези върху много предприятия и служители.

Освен това броят на седмичните молби за обезщетения при безработица отново нарасна. Общо 1,434 милиона граждани са подали първо заявление през миналата седмица, както съобщи Министерството на труда. Броят на безработните се е увеличил изключително много по време на кризата, пише Investor.bg.

По рано тази седмица председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл предупреди за най-тежкия икономически спад „в нашия живот“, след като представителите на Федералния комитет по отворените пазари решиха да запазят основните лихви непроменени на ниво около нулата и затвърдиха мнението си да използват всички налични инструменти за подпомагане на възстановяването на фона на пандемията.

„Пътят напред за икономиката е извънредно несигурен и до голяма степен ще зависи от успеха ни в контролирането на вируса“, каза Пауъл пред репортери по време на видео пресконференция в сряда след края на двудневното заседание на Комитета. „Всъщност през последните седмици наблюдаваме някои признаци, че увеличаването на случаите на заразени и подновените мерки за контрол за разпространението започват да натежават върху икономическата активност“, добавя още гуверньорът на Фед.

По-рано през деня стана ясно, че и германската икономика се сви в безпрецедентна степен през второто тримесечие. Тя се сви с 10,1 процента през второто тримесечие в сравнение с предходното, както обяви Федералната статистическа служба в четвъртък. Това беше най-резкият спад от началото на тримесечните изчисления на БВП през 1970 г.